Una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), ha sentenciat en favor d’una treballadora de l’ensenyament concertat que reclamava que li fos aplicat el segon estadi (equivalent a sexenni) al qual no tenia fins ara dret a causa de la reducció de jornada per motius de maternitat.
En l’ensenyament públic els treballadors i treballadores cobren triennis i també sexennis. Aquests es denominen estadis, tot i que el primer estadi es cobra a partir dels 9 anys d’antiguitat. Un estadi implica cobrar 105 euros més.
Igualment, en el cas de l’ensenyament concertat, en el qual el pagament és delegat de l’Administració, CCOO ha reclamat des de fa temps que s’apliqués el dit pacte dels estadis, que és vigent en l’ensenyament públic.
Per això es va presentar un recurs individual. Al respecte, la sentència del TSJC afirma que, efectivament, la treballadora de l’escola concertada té raó quan reclama un segon estadi, que li havia estat denegat pel Departament d’Ensenyament al·legant que no havia treballat un mínim del 80% de jornada a pagament delegat com a mitjana en els darrers 6 anys: aquesta treballadora no podia assolir aquest mínim perquè tenia una reducció de jornada per cura de fill.
El TSJC argumenta que el Pacte d’estadis de promoció docent, acordat fa 10 anys entre sindicats i Generalitat, discrimina les dones, ja que són elles les que majoritàriament demanen reducció de jornada per cura de fills. Això entraria en conflicte amb la Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva entre dones i homes.
Fonts de CCOO han declarat que el sindicat instarà a Ensenyament a aplicar la sentència d’ofici a totes les persones que poden estar afectades per la reducció del temps de treball per tenir cura familiar. Així s’evitarien noves denúncies fins a aconseguir, que en la tercera sentència hi hagi doctrina sobre el cas i s’apliqui de manera immediata.