Els treballadors de les biblioteques de Barcelona han decidit aturar temporalment la vaga que havien realitzat els dies 27 de maig i el 3 de juny passats. Ho han fet per donar temps a les autoritats polítiques de la ciutat i també la Diputació de Barcelona a analitzar les seves reivindicacions en aquest moment de nova estructuració. No obstant això, els treballadors assagen una nova tàctica i fan tancades a les instal·lacions. La vaga es fruit paradoxalment, de l’èxit del servei i també, de la manca d’inversió que va caracteritzar l’àmbit públic durant les retallades que es van donar durant la crisi.
Anem a pams. A Barcelona hi ha 40 biblioteques públiques que gestiona un consorci format entre l’ajuntament de la ciutat i la Diputació de Barcelona. En les instal·lacions treballen aproximadament unes 400 persones. Però els últims anys l’afluència d’usuaris i l’índex d’utilització de les biblioteques no ha fet més que créixer. “Aquest és un dels serveis més ben valorats entre els que proporciona Barcelona” explica un membre de la secció sindical de CCOO. Efectivament els últims anys l’ús de les biblioteques no ha parat d’augmentar. En part perquè hi ha ciutadans àvids de cultura però que no tenen diners per comprar-se llibres, vídeos o música per satisfer la seva curiositat. També per la proliferació de clubs de lectura, la realització de tallers de memòria per als ciutadans de la tercera edat o campanyes per contribuir a que els estudiants, que potser a casa seva no tenen espais adients, realitzin pràctiques a les biblioteques o hi preparin els exàmens.
Per millorar el servei els treballadors, en la seva plataforma reivindicativa, han plantejat un increment de personal situat entre el 10 i el 15%. Però també reclamen que s’arrangin les instal·lacions que pateixen el desgast de l’enorme quantitat de visitants o, com va passar fa un any, que es reparin els efectes de les pluges, que van afectar greument tres immobles. Altres problemes que els treballadors voldrien veure resolts són la neteja i la seguretat, perquè han patit algunes agressions impensables en un lloc destinat a proporcionar el plaer de la cultura. I clar, reclamen més fons per adquirir llibres i material com documents, necessari per satisfer la demanda dels ciutadans. Així mateix, els treballadors, i els seus representants: CGT, UGT i CCOO, entenen que cal aprovar un pla d’acció per sortir de la situació “de precarietat de molts dels companys i companyes“ i que es “acabin els contractes precaris i les condicions de treball abusives justificades per les necessitats de l’empresa“ .
Negociació en marxa
La resposta de l’empresa no ha estat tancar-se en banda. La direcció va oferir una contraproposta de situar com a prioritària en la negociació dels pressupostos per al 2020 un “escalat que permetés, al final del proper mandat, que la plantilla hagués crescut un 5 per cent“, cosa que no és acceptada pels treballadors. A la reivindicació de falta de personal el consorci respon que “en els últims tres anys la plantilla d’itinerants ha passat de 9 a 22 efectius”, encara que reconeix que “un alt percentatge de la plantilla es troba en situació d’interinitat”. Pel que fa a la seguretat, assegura que en els últims tres anys s ‘ “ha gairebé triplicat el pressupost de vigilància privada a les biblioteques i s’han instal·lat càmeres de videovigilància en 8 biblioteques per minimitzar les situacions de violència que es poden produir”.
A l’espera que la interinitat política permeti trobar una solució als problemes que afecten un dels serveis més estimats pels barcelonins i les barcelonines, els treballadors també pensen en la qualitat i la participació. Volen “recuperar les biblioteques per als ciutadans” i demanen que hi hagi una participació “directa” de tot el personal i dels usuaris en la planificació del futur d’aquests centres, a més de considerar que s’ha d’aplicar “de manera immediata” el conveni laboral i que la “conciliació de la vida personal i laboral sigui efectiva i real”.