El Periódico i Sport no s’imprimeixen per primer cop des de la seva fundació per la vaga dels seus treballadors

El 90% dels empleats fan vaga contra la rebaixa unilateral del 16% dels seus salaris després en acabar un dur ERTO

Tomeu Ferrer
 
 
 
Assemblea de treballadors de El Periodico i Sport en vaga foto: Tomeu FererAssemblea de treballadors de El Periódico i Sport en vaga foto: Tomeu Ferrer

Assemblea de treballadors de El Periodico i Sport en vaga foto: Tomeu FererAssemblea de treballadors de El Periódico i Sport en vaga foto: Tomeu Ferrer

Els treballadors de El Periódico i del diari esportiu Sport han aturat la producció. En la primera de les cinc jornades de vaga decidides per l’assemblea el seguiment ha estat superior al 90%. La direcció del grup Zeta ha manifestat que el diari en paper no es publicaria, tot i això els vaguistes es malfien que finalment l’empresa intenti treure ni que sigui amb pocs fulls un exemplar al carrer. Aquesta és la primera vegada des de la seva fundació que El Peródico no es publica en paper, segons han explicat fonts dels treballadors.

El conflicte que enfronta la direcció del Grupo Zeta amb els treballadors de El Periódico i l’Sport té a veure amb la decisió ja aplicada, de reduir el salari dels operaris un 16%. Això es va fer sense una negociació prèvia i gairebé per sorpresa, just quan se sortia d’un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO), que havia suposat, a banda de què durant un temps els treballadors perdien dies de feina, una reducció lineal del 8%, que s’havia de recuperar, segons l’acord firmat en el seu dia a finals de març.

Fonts del comitè d’empresa s’han manifestat satisfets del seguiment de la convocatòria de vaga, que ha fet, segons han dit, que «per primer cop el diari ha deixat de sortir». Això no havia passat des que Antonio Asensio, el pare de l’actual propietari va fundar el diari barceloní.

A darrera hora del matí els treballadors s’han adonat que la pàgina web del diari havia renovat algunes informacions. Un responsable del comitè d’empresa ha indicat que «segur que això ho han fet alguna de les persones que s’han contractat directament des de Madrid».

La mobilització dels treballadors de El Periódico ha comptat amb el suport dels màxims responsables de CCOO, Javier Pacheco, i de la UGT de Catalunya, Camil Ros, que han estat pressents a l’assemblea. El líder de la UGT d’Espanya, Josep Maria Álvarez, també ha donat el seu suport als treballadors. També hi han estat presents responsables del Sindicat de Periodistes de Catalunya (SPC) i membres d’altres mitjans de comunicació que han mostrat la seva solidaritat amb els vaguistes.

Els treballadors i treballadores dels diaris del grup Zeta es preparen per a una llarga confrontació. Sembla que la baralla podria superar els cinc dies de vaga convocats pels comitès representatius. Fonts laborals expliquen que la direcció del grup ha fet arribar a la banca creditora plans que implicarien fortes retallades de persona, que fins ara no s’han concretat.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*