«Ea, ea, ea, el mocho se cabrea»; «Aquí están, estos son, los que limpian la nación» han estat els dos crits més pronunciats a les diverses concentracions de les treballadores i treballadors afectats pel conveni de la neteja de Catalunya.
Les concentracions que s’han fet a diversos indrets de Catalunya volien ser una advertència a les patronals de la neteja en primer lloc, però també a societats i institucions que subcontracten els serveis de neteja per mantenir a punt les seves instal·lacions, dels efectes d’una aturada prolongada en la neteja. Així intenten que facin pressió cap a les seves subministradores perquè canviïn la seva dura posició en la negociació.
Luísa Valenzuela és la responsable del sector de la neteja de la UGT de Catalunya. Junt amb centenars de delegades i delegats d’aquest sindicat i també de CCOO i de la USOC, s’han concentrat a plaça de Sant Jaume de Barcelona. «La negociació del conveni està complicada. La nostra patronal no acostuma a ser ni imaginativa ni aposta per un sector que creiem que és prioritari per a la societat», afirma. «Crec que són conscients que amb una vaga es pot crear un problema social important, però no acaben de creure’s que al final la gent s’aixecarà, perquè en aquest àmbit, per les circumstàncies que siguin, tampoc s’ha mogut molt», assegura la sindicalista.
Això és per política?
Una senyora passa davant de la concentració de sindicalistes. Una mica despistada pregunta a una persona que duu una banderola de CCOO: «això és per política?», «no senyora, ens mobilitzem pel conveni de la neteja», contesta. Cal dir que el grup de concentrats ho han estat més de cara a l’Ajuntament que enfront de la Generalitat, potser per tenir la percepció del buit de poder que es dóna actualment en aquesta darrera institució.
«Si nosaltres paralitzem totes les organitzacions, hospitals, aeroports i administracions possiblement entenen que som un sector al qual caldria que se’ns escoltés», afirma Luísa Valenzuela. De fet, aquest és un àmbit en el qual els salaris, amb vuit hores de feina, superen de poc els 800 euros mensuals. Això fa pensar als sindicalistes que s’han concentrat, que estan en el seu dret a reivindicar.
El conveni de neteja de Catalunya fa un any que es negocia sense cap acord. Es parteix del fet que el 2016 l’augment salarial va ser zero i la proposta per a 2017 és la mateixa. Però a més, les patronals han posat sobre la taula la proposta de suprimir la prima per antiguitat. Això faria que el salari, si no es pacta cap compensació, s’abaixaria.
A les concentracions s’ha ratificat que si el 24 no hi ha un canvi de tarannà de les patronals, els sindicats iniciaran el procés cap a una vaga del sector. Aquesta seria la primera vaga important a Catalunya des de l’inici del 2018, un any que les direccions de CCOO i UGT s’han proposat un canvi de tendència en les retribucions i començar a guanyar poder adquisitiu.