Els treballadors, especialment dones, del sector de la dependència pensen fer del 2018 un any de reivindicació dels seus drets. El tret de sortida ha estat l’acte simbòlic, protagonitzat per CCOO, de fer que els reis mags duguin carbó al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. Reclamen més implicació de l’administració en l’impuls d’un conveni català i, com a element més contundent, que no es renovin les concessions a les empreses que no compleixen el conveni del sector.
Les treballadores han iniciat l’any amb una mobilització que treu a la llum les mancances d’un sector, el de la dependència on es barregen grans multinacionals amb fundacions i entitats sense ànim de lucre. «Tenim les taxes congelades des del 2010», explica Pilar Ceprián, una de les activistes de CCOO que han protagonitzat la protesta.
El salari mitjà d’una treballadora de la dependència se situa en 800 euros al mes o el supera de poc. Això passa perquè el conveni que regeix el sector és de 2010 i d’àmbit estatal, «imposat per les grans empreses» afirmen les treballadores. Per això des del sindicat es demana amb força un conveni d’àmbit català, que reculli la diferència en el cost de la vida entre Catalunya i altres llocs de l’Estat espanyol.
El fet que els diners que aporta l’Administració estiguin congelats fa que els avis tinguin una pitjor atenció. «No pot ser que a moltes residències s’hagi limitat el canvi de bolquers a quatre per persona quan s’hauria de canviar a les persones que ho necessiten tants cops com calgui», expliquen. «No pot ser que als nostres avis només els puguem aixecar a partir de mig matí perquè abans no hi ha mans per arreglar-los en condicions» explica una treballadora present a la concentració. I és a partir que estan aixecats que esmorzen, per exemple, diu. Igual passa amb el menjar, afirmen a CCOO.
La situació de tensió en la feina té diversos efectes, des de lesions causades per haver de traginar amb persones amb molt poca mobilitat fins a agressions o situacions de violència. Una enquesta feta als centres on hi ha presència de CCOO mostra que es donen situacions violentes cap a treballadors o treballadores en un 70%. En alguns caos per la pressió empresarial i en altres casos perquè hi ha malalts amb problemes psíquics que alguns cops agredeixen els seus cuidadors.
Les treballadores, la majoria en aquest sector són dones, es queixen que cada cop tenen més feina però els salaris no es mouen. Tanmateix les exigències empresarials no s’aturen, perquè, afirmen al sindicat, cada cop s’encomanen més feines a les treballadores: netejar, fer les cures, o cuinar. I, per contra, coses incloses en el conveni no es compleixen. Així, hi ha el pagament de 60 euros anuals, que s’ha guanyat en diverses sentències, que la majoria d’empreses es neguen a pagar. I s’ha de tenir en compte que és normal que hi hagi empreses amb més de 1.000 treballadores.
Però, I és que darrere de la façana, a cops brillant, de moltes residències hi ha una realitat diferent.
Al sector de la dependència hi han invertit, des de fa 15 anys, grans multinacionals i també empreses espanyoles amb una gran dimensió com Eulen Servicios Sanitarios, SAR Quavitae, o Sanitas Mayores, etc. «Tot i que les tarifes estan congelades, les empreses aposten per aquest sector perquè el veuen amb futur i també, en el cas de les petites i mitjanes, moltes procedents de la construcció, com una forma de diversificar», segons Helena Motos, responsable de Geriatria de la Federació de Sanitat de CCOO de Catalunya.
L’aportació de la Generalitat a una plaça concertada se situa en 1.800 euros, però aquesta xifra varia perquè hi ha diverses modalitats, com places col·laboradores o diversos grans de dependència.
Actualment hi ha a Catalunya aproximadament unes 23.000 persones ingressades en residències. Però, la demanda es multiplica per tres. «Hi ha unes 90.000 persones beneficiàries de la prestació que estan en llista d’espera, ha dit Motos». Catalunya és junt amb la Rioja i Andalusia, l’autonomia amb llistes d’espera més nombroses, diu CCOO. I la tendència no fa més que incrementar-se.