El Departament de Treball Assumptes Socials i Famílies de la Generalitat ha comunicat que destinarà 7,5 milions addicionals per als Centres Especials de Treball (CET). Aquests fons anunciats haurien de pal·liar en part el desfasament econòmic que afecta els esmentats centres de treball a causa de l’increment del 22% del Salari Mínim Interprofessional (SMI).
Els Centres Especials de Treball (CET) són entitats que ocupen persones amb discapacitat. Aquests organismes tenen com a objectiu la inclusió laboral de les persones amb problemes mentals o físics. A Catalunya, poc més de la meitat dels treballadors amb discapacitat, uns 47.000, cobren el salari mínim. A gairebé tots els casos, la Generalitat paga el 50% del salari mínim als treballadors dels CET.
El departament de Treball Afers Socials i Famílies va emetre, just saber-se l’aprovació de la pujada de l’SMI un comunicat en què alertava de l’increment de costos que això implicaria per CET. També va demanar al Govern central un major finançament per evitar que l’increment de costos això posi en risc la seva viabilitat dels esmentats centres. Segons Treball, el pressupost per als CETs és de 85 milions d’euros, dels quals 50 milions provenen de l’executiu central, via Conferència Sectorial d’Ocupació, i els 35 milions restants els posa la Generalitat. «Catalunya és l’únic territori que aporta fons propis per subvencionar els CETs», diu el Departament en el seu comunicat.
Segons ha indicat ara Treball, amb els 7,5 milions addicionals que s’ha compromès a aportar. Els fons destinats a CET’s passaran de 35 a 42.
Amb l’increment del salari mínim es presenta un problema. Tal com s’ha fet fins ara, els fons per als CET procedien en part de l’aportació que arribava a Catalunya procedent de la conferència sectorial de Treball, que destinava diners a repartir entre les diverses autonomies. Un cop esbrinada aquesta xifra, la Generalitat la completava, encara que mai fins a arribar a la xifra equivalent al 50% del Salari Mínim Interprofessional (SMI) que hauria d’aportar l’administració als CET.
Mentre s’aclareix aquest interrogant, el que ha fet la Generalitat ha estat també començar a fer el pagament als CET d’altres 32 milions previstos. Amb aquests diners, Treball considera que s’assegura la liquiditat d’almenys dos mesos als CET catalans.
Miquel Vidal, gerent de la Federació de Centres Especials de Treball de Catalunya (Fecetc) creu que el pagament anunciat de 32 milions correspon a l’aportació que la Generalitat havia d’haver fet com a aportació al salari de les persones que treballen als centres per completar el compromís de subvencionar el 50% de l’SMI de l’any 2018.
En aquest sentit, el Departament també ha avançat la tramitació de la primera línia de subvencions per als CET, que habitualment es publica a l’abril, perquè estigui al febrer i facilitar així que els centres no tinguin dificultats financeres.
El conseller El Homrani ha lamentat que el Govern hagi d’assumir la responsabilitat d’una decisió que no hem pres. L’increment de l’SMI és una bona notícia, però és una irresponsabilitat per part de l’Estat no tenir en compte totes les derivades d’aquesta pujada, com pot ser l’impacte en els CET”. El conseller ha remarcat que l’àmbit normatiu és estatal i la responsabilitat de finançament també i ha recordat que Catalunya és l’únic territori que hi destina fons propis.