El departament de Treball, Afers Socials i Famílies considera que els canvis plantejats a la llei de cooperatives respecten l’esperit fundacional d’aquest moviment. A més, explica que en aquest cas la iniciativa de canviar la norma parteix del consens de diversos grups polítics, cosa que fa que no sigui aplicable el tradicional tràmit de consulta als òrgans representatius del món cooperatiu, que van fer un manifest queixant-se d’aquesta actuació, que pretén evitar que sota la denominació de cooperatives funcionin, especialment en el sector carni, empreses el resultat del funcionament de les quals és “antisocial”, segons Josep Ginesta, secretari general del Departament.
La modificació, segons Ginesta, és una esmena a la llei de mesures, “això vol dir que és un conjunt de canvis que es negocien a la comissió de treball del Parlament a la llei que proposa el Govern”, assegura. Per tant, explica, la iniciativa dels canvis surt del consens dels grups parlamentaris que donen suport a la norma, “no del govern, tot i que “els grups de Govern, hi donen suport”, afirma. Per tant, no seria aplicable en aquest cas el tràmit de consulta que reclamen les entitats del sector cooperativista. La iniciativa no és del govern, afirma, sinó del Parlament.
D’altra banda, i entrant en el contingut de la modificació, Ginesta considera que només afecta les cooperatives de treball, “què és una família concreta del conjunt del cooperativisme” assegura. A més, puntualitza que l’afectació es limita a cooperatives amb més de 25 socis. Per tant, el directiu de Treball calcula que el canvi podria afectar “com a molt al 5% de les cooperatives”, La resta de cooperatives o no són de treball o tenen menys socis, puntualitza.
Les entitats a les quals van dirigits els canvis de la llei són les autoanomenades cooperatives que “estan fent un frau de llei, segons hem constatat”. A més, des de Treball puntualitzen que la normativa que existia “no era suficient”, En aquest sentit, la inspecció de treball havia fet actuacions, “i en pocs casos podíem aixecar actes d’infracció”, explica. En aquest sentit hi ha sentències del Tribunal Suprem que revocaven algunes actuacions d’inspecció fetes a Catalunya.
Des de Treball es veia que la normativa legal, era cada cop més permissiva “i en canvi hi havia una realitat molt concreta: un efecte indesitjat que acabava donant un resultat antisocial”, assegura. Segons Ginesta, es tracta de cooperatives on el cooperativista tenia molt poc coneixement que realment estava actuant com a tal” , és a dir, que “no actuava dins del marc de l’autonomia, de la participació, que figuren en es acords de les aliances internacionals de cooperativisme, sinó que només s’usava la cooperativa com un instrument per fer subcontractació a baixos costos”.
Codi català de treball
Ginesta es refereix precisament al punt del manifest de la Confederació referit als valors de l’Aliança Cooperativa Internacional (ACI) . “Si una cosa pretén fer el canvi legal, com a mínim en el punt que parla de la subcontractació, és treure de la circulació aquelles cooperatives que no respecten el valor de l’autogestió, de l’adhesió voluntària, de la participació, de l’autonomia del cooperativista, de la participació econòmica”, diu.
Segons l’apreciació de Ginesta: “quan hi ha una cooperativa que depèn d’un únic client, que li fixa el preu, que li fixa quina mà d’obra ha de tenir, etcètera, aquest model atempta contra els valors essencials del cooperativisme”. A més, afegeix, “hi ha un altre valor clau, que és el benestar del cooperativista, per això creiem que la modificació protegeix al moviment cooperativista i als socis concrets”, assegura.
D’altra banda, des del Govern s’afirma que “el que voldríem és fer el codi català de relacions laborals, que seria una contrarreforma laboral, on subcontractacions abusives, cessió il·legal de treballadors, i on la subcontractació o cessió de treballadors a través de cooperatives es poguessin limitar fent normes laborals de país del primer món”. Mentre això no arriba, l’executiu usa les competències que té per exemple, per regular la llei de cooperativisme. En aquest sentit Ginesta assegura: “situarem aquesta reflexió en els diferents espais de col·laboració que tenim amb el món del cooperativisme per avaluar els efectes que pugui tenir”.