Ara que tot just la normativa COVID ens permet moure’ns amb una certa normalitat, l’economia ha de reprendre, en molts sectors, la seva activitat. Si fem una anàlisi dels efectes secundaris que ens ha deixat la pandèmia a nivell econòmic, trobem un panorama tant preocupant com esperançador, si mirem en clau de noves iniciatives sorgides des de la comunitat i col·lectius que es mouen dins el marc de l’economia social, solidària i sostenible.
La pandèmia ha portat un important efecte secundari negatiu a nivell econòmic: més atur, negocis tancats, augment de la precarietat… així com un creixement de l’economia capitalista globalitzada que ha vist créixer a nivells exorbitants els seus beneficis. Aquest augment de la desigualtat, doncs, ha tingut un clar impacte diferencial atenent a aspectes com el gènere, l’edat, el nivell socioeducatiu o la vulnerabilitat residencial entre d’altres.
Des d’aquesta perspectiva, les dones han estat un dels segments de població més perjudicats per la situació de crisi, atenent a la forta destrucció de llocs d’ocupació dins de sectors productius de l’àmbit de serveis, fortament feminitzats, amb una elevada segregació horitzontal i vertical, com són els sectors de l’hoteleria i turisme, i llocs de treball més exposats i a primera línia de la gestió de la pandèmia com l’àmbit sanitari, l’atenció a la dependència, el treball de cures o el comerç.
Si mirem els efectes secundaris més positius, destaca com durant el confinament va haver un acostament a l’economia de proximitat, al consum de productes km0, a l’economia col·laborativa i a models productius més respectuosos amb el medi ambient. A més, a escala de barri han sorgit nombroses iniciatives basades en el suport mutu i l’economia solidària. En aquest context, els projectes cooperatius de l’economia social han estat fonamentals per a la supervivència de molts col·lectius més vulnerables i han demostrat una capacitat d’adaptació al context de crisi molt més ràpida i flexible que models econòmics més tradicionals.
En aquest context arriba el 10è aniversari de Fira d’Economia Solidària de Catalunya (FESC), amb un lema compromès i que recull la voluntat transformadora de les propostes de l’economia social: “Desfes-te del capitalisme, de festa amb l’economia solidària”. Durant tota una setmana, dins la FESC es portaran a terme xerrades, taller, activitats i propostes culturals diverses, en dos formats: presencial i virtual.
La FESC és una mostra del que es fa des de l’economia social, però també un espai de reflexió i debat que, enguany, arriba en un moment en que és del tot necessari. Com podrem sortir d’aquesta crisi -una crisi en al·luvió que ja acumula d’altres i que ara es fa insostenible per a una gran majoria.
Aquesta Fira és una aposta col·lectiva per repensar com encarar el futur, en els reptes de la reconstrucció social i les oportunitats per a la regeneració econòmica, una regeneració transformadora que cerca un canvi de model social i econòmic, més humà, més proper, més sostenible.
El futur obre noves oportunitats per construir propostes que ens acostin a la vida més que als diners, que posin les cures al centre, que lluitin per l’equitat de gènere i en definitiva, que ens aportin valors més que competència buida. Sobre aquestes bases, des de SURT ens sumem a aquesta onada que visibilitza la necessitat de canvis profunds i obre nous reptes polítics i socials.
En aquest sentit, la digitalització en les organitzacions, el compromís amb la transició eco-social en la reconstrucció econòmica, la incorporació de la perspectiva de les cures i de gènere en les millores socials, econòmiques i ciutadanes o les finances ètiques són només alguns dels reptes que hem de plantejar-nos, i no només des del tercer sector, per fer possible aquesta transformació de l’economia de manera real i sostenible.
Cal que des de les diferents administracions s’escoltin les reflexions dels col·lectius i entitats que estem treballant pel canvi, s’impulsin polítiques públiques de suport a l’economia social, i sobretot, que la FESC esdevingui un espai per l’articulació de propostes comunes, valentes i transformadores.