Els màxims responsables d’UGT i CCOO. A Espanya, Pepe Álvarez i Ignacio Fernández Toxo, han defensat aquest dijous, 14 d’abril, com a “imprescindible” la pròrroga del Programa d’Activació per a l’Ocupació (PAE) que expira el divendres 15 d’abril. Aquest programa estableix un ajut de 426 euros per a aturats de llarga durada sense ingressos, de manera que els secretaris generals han demanat al govern en funcions que perllongui la seva vigència i canviï els criteris d’accés al ser el “últim suport per als que estan pitjor”.
En declaracions fetes després de la signatura del primer Conveni Estatal del sector del Metall, Toxo ha explicat que ha mantingut una conversa telefònica amb la ministra d’Ocupació i Seguretat Social en funcions, Fátima Báñez, a qui ha instat que el Consell de Ministres aprovi demà la pròrroga del programa.
Toxo ha subratllat la conveniència de prorrogar el programa, tot i que “també seria necessari anar més enllà”, amb l’aprovació d’altres programes en la línia de la iniciativa legislativa popular (ILP) sobre una prestació d’ingressos mínims o la reforma del sistema de protecció als aturats.
El PAE “ha tingut una incidència més limitada del que pensàvem”, ha lamentat Toxo, que veu “evident” que el pla “ha fallat”, en preveure 400.000 les persones que podrien haver-se beneficiat de l’ajuda del programa, davant els poc més de 100.000 que finalment l’han percebut.
Segons Toxo, aquesta circumstància pot ser deguda al fet que des de les comunitats autònomes “com diu el govern, no l’hagin adoptat amb la intensitat i el rigor amb què calia”, així com a les “excessives exigències” d’accés al programa i la falta d’informació que s’ha donat.
Per això, ha matisat que, en cas que finalment l’executiu en funcions decideixi prorrogar el pla, haurien de canviar el reglament i les condicions d’accés. Per això, ha marcat la necessitat d’una campanya informativa “individualitzada”, ja que el govern i les comunitats autònomes “coneixen a totes i cadascuna de les persones potencialment beneficiàries”.
Així, ha demanat que des d’Ocupació i les autonomies es dirigeixin per correu als possibles perceptors de l’ajut, ja que, ha afirmat estar “absolutament convençut que a hores d’ara hi ha moltíssims dels possibles perceptors que no saben de l’existència del programa”.
En aquest sentit, el secretari general de la UGT, Pepe Álvarez, ha coincidit en la importància de les condicions perquè es gasti el seu pressupost i més persones puguin accedir a l’ajut. “No tenim notícia de si es prorrogarà o no”, ha detallat.
El govern no diu res
De moment, el govern no ha dit si es prorrogarà o no el programa. La decisió es continua avaluant, si bé el secretari d’Estat d’Ocupació, Juan Pablo Riesgo, va valorar com un “èxit col·lectiu” el pla, després d’atendre 150.000 desocupats de llarga durada amb càrregues familiars i inscriure a uns 100.000 beneficiaris de la renda que l’acompanya. A més, va destacar que gràcies a aquest pla s’han inserit en el mercat laboral més de 15.000 persones.
De la mateixa manera, subratlla que un 16% dels beneficiaris de la prestació han estat inserits al mercat laboral (15.212), amb dades de febrer. Al seu torn, el percentatge de col·locacions sobre beneficiaris arriba al 23% de mitjana, superant-se el 30% en algunes comunitats autònomes.
A més, afegeix que el programa inclou com a novetat la possibilitat de compatibilitzar la prestació amb la remuneració rebuda a treballar per compte d’altri, per tal de facilitar la inserció d’un col·lectiu amb especials dificultats per inserir-se al mercat de treball. Així, el 87% de les persones contractades, acollides a la compatibilitat, han mantingut la seva feina després de finalitzar el programa.