Sostre Cívic compra amb suport de Fiare un edifici a Martorell que es dedicarà a habitatge cooperatiu en cessió d’ús

La compra s'ha pogut fer gràcies a l'aplicació del dret de tempteig i retracte sobre un immoble

Tomeu Ferrer
 
 
 
Edifici del carrer Princesa on Sostre Cívic té un procejecte d'habitatge en cesió d'ús Foto.TOMEU FERRER

Edifici del carrer Princesa on Sostre Cívic té un projecte d’habitatge en cessió d’ús Foto.TOMEU FERRER

La cooperativa Sostre Cívic amb la col·laboració de la banca cooperativa Fiare BancaEtica ha adquirit un edifici a Martorell, que dedicarà a un projecte d’habitatge cooperatiu en règim de cessió d’ús. L’immoble consta d’11 habitatges que tenen una superfície mitjana de 42 metres quadrats i es troba al centre de la població del Baix Llobregat, segons ha comunicat la cooperativa bancària.

Els habitatges es qualificaran d’habitatge de protecció oficial i es destinaran a persones sòcies de la cooperativa que tinguin uns ingressos no superiors a 3,5 de l’IRSC. La cooperació de les entitats de l’economia social permet endegar iniciatives que responguin a necessitats reals de la gent i amb un impacte social positiu.

El finançament de Fiare BancaEtica ha servit perquè Sostre Cívic hagi comprat l’edifici fent ús del dret de tempteig i retracte vigent des de l’aprovació del Decret Llei 1/2015 de mesures extraordinàries i urgents per a la mobilització dels habitatges provinents de processos d’execució hipotecària. Amb l’aprovació d’aquest decret es dóna preferència a la Generalitat, ajuntaments i promotors socials com a Sostre Cívic per la compra d’aquests habitatges.

La Generalitat va posar en marxa a la primavera de 2018 un dispositiu per facilitar l’execució del dret de tanteig i retracte després que el BBVA i altres bancs van iniciar processos de venda de la major part dels actius immobiliaris a fons d’inversió. En aquest cas l’immoble adquirit era propietat del BBVA fruit d’un procés d’execució hipotecària del 2012.

Alternativa a lloguer i compra

L’habitatge cooperatiu és una alternativa al lloguer o a la compra, ja que la propietat és col·lectiva i representa una manera de gestionar l’habitatge de forma grupal. Sostre Cívic és una cooperativa pionera en la modalitat d’habitatge en cessió d’ús. El cooperativisme és una manera de transformar el mercat immobiliari, evitant l’especulació i garantint el dret a l’habitatge de les persones. En aquest sentit, Fiare Banca Etica ha finançat diversos projectes d’habitatge cooperatiu com Cal Cases i Ca La Fou, a Catalunya; Entrepatios, a Madrid; Pax, a Andalusia; Ametxe, al País Basc o Zaragoza Vivienda, a Aragó Igualment Sostre Cívic ha promogut accions com la promoció del carrer de la Princesa, 49 de Barcelona o també iniciatives com el cohabitatge sènior.

 

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*