Sor Lucía Caram, la popular monja dominica contemplativa i activista cristiana que fomenta la solidaritat contra la pobresa és autora del llibre: Amar la vida y compartirla. Sobre la felicidad y el compromiso ha participat en la jornada sobre felicitat i treball, organitzada per la UGT de Catalunya . La religiosa ha cridat davant una sala plena de sindicalistes, a “no ignorar la gent que viu en els marges”. En una intervenció barrejada de poètica i afirmacions contundents ha citat Saint Exupery, amb el bisbe Casaldàliga i la cantant Shakira per reclamar solidaritat cap als que menys tenen.
La sala Brigades Internacionals de la seu històrica de la UGT de Catalunya ha estat el lloc en què aquest sindicat ha debatut sobre treball i felicitat. Allà s’hi ha barrejat des de demandes clàssiques del sindicalisme fins a propostes que emfasitzen la lluita per la utopia.
Caram ha recordat que en el Petit Príncep, el llibre de l’aviador francès, s’esmenta com a objectiu vital “que tots puguin anar a la mar”, en una metàfora de la llibertat. Més endavant, la religiosa ha destacat que la crisi econòmica ha afectat greument tota una generació, que “la pobresa és hereditària”, i que un dels objectius de la gent hauria de ser “treballar perquè els nens puguin seguir jugant”. En aquest sentit ha citat la cantant Shakira, que en una reunió amb mandataris de Sud Amèrica, els va instar a invertir en la infància, “perquè és una font de transformació social”.
La dominica ha instat el seu públic a no distanciar-se dels expulsats del sistema. I ho ha fet amb una frase del bisbe català de l’Amazònia, Pere Casaldàliga: “la meva vida són les meves causes, i les meves causes valen més que la meva vida”, ha dit, tot definint que la felicitat hauria de ser “més una realitat que una utopia”.
La precarietat, obstacle per la felicitat
Núria Gilgado, secretària d’organització del sindicat ha emmarcat la posició de la UGT: “aprofitant que avui és el dia internacional de la felicitat i que l’ONU va instar a posar la felicitat en les polítiques públiques, nosaltres com a UGT reivindiquem felicitat”. En aquest sentit ha indicat que “per arribar a tenir felicitat calen polítiques socials i laborals que ens permetin tenir una vida digna”. La dirigent reconeix que és difícil parlar de felicitat i associar-ho a treball: a Catalunya hi ha un 14% de treballadors en risc de pobresa i els que han perdut la feina tenen un risc de pobresa del 45%. Per tant, tenim treballadors i treballadores que no poden tenir una vida digna. “Nosaltres diem que per parlar de felicitat, de benestar en el treball, abans hem de parlar de modificacions substancials de les condicions de treball i per tant una millora d’aquestes condicions”, ha afirmat. En aquest sentit ha recordat que “cal derogar les reformes laborals que han causat la precarietat i, alternativament s’haurien d’aplicar polítiques laborals que fomentin la contractació estable, la reducció de jornada, la conciliació de la vida laboral i personal., que fomentin la cultura preventiva en els llocs de treball”.
Emmascarament empresarial
La dirigent de la UGT catalana ha aprofitat la celebració del dia mundial de la felicitat per denunciar que hi ha moltes empreses que amb l’excusa de fomentar la política del benestar, el que pretenen realment és “emmascara unes males condicions de treball, una mala organització interna i fins i tot carregar en l’actitud personal del treballador o treballadora el seu benestar en el lloc de treball” .
A la jornada també s’ha fet una taula rodona amb la participació de Valeria Cruz: doctora en Psicologia, especialitzada en salut ocupacional, psicologia positiva i lideratge. Joaquín Viñas: formador i investigador sobre la felicitat en l’entorn laboral i Susana Rubiol: professora de la Facultat Blanquerna – Universitat Ramon Llull. Cap de Projectes a Sepra.