UGT denuncia represàlia antisindical per almenys 20 acomiadaments a l’empresa Axparia a Mollerussa

La societat mercantil del pla d'Urgell, es va crear per integrar al grup Jorge treballadors procedents de falses cooperatives del sector carni

Tomeu Ferrer
 
 
 
Treballadors de falses cooperatives càrnies

Treballadors de falses cooperatives càrnies esperen per entrar en una assemblea

UGT de Catalunya ha denunciat que l’empresa Axparia, societat mercantil creada pel grup carni Jorge, amb escorxadors a Santa Eugènia de Berga (Osona) i Mollerussa (Pla d’Urgell) ha acomiadat un mínim de 20 treballadors i treballadores, alguns dels quals formarien part de la llista que presenta aquest sindicat a la planta urgellenca, segons ha explicat Alícia Buil, secretària general sector Alimentació, Begudes i Tabac – UGT FICA de Catalunya.

Els acomiadaments, als quals ha tingut accés la UGT,  l’empresa els qualifica de procedents, cosa que implicaria que la indemnització seria zero. El sindicat ha iniciat una investigació interna per conèixer l’abast de la mesura empresarial. A hores d’ara falta informació perquè la part més important de la plantilla de Mollerussa la formen persones d’origen estranger i a la capital de Pla d’Urgell és festa major, cosa que ha dificultat els contactes, explica Buil. A Mollerussa treballen 180 persones, per la qual cosa, es tractaria d’una important retallada de personal.

“El que ens ha arribat és que hi ha almenys 20 persones acomiadades, però tenim altres informacions que ens diuen que la xifra seria més alta, ho hem de comprovar. També sabem que alguns dels treballadors despatxats havien acceptat presentar-se a les nostres llistes”, diu Alícia Buil. Si això es confirmés, el sindicat presentaria les corresponents denuncies davant la Inspecció de Treball, entenent-ho com una represàlia sindical. “Sigui com sigui, està clar que els acomiadats, siguin finalment els que siguin, no els deixaran votar”, diu la dirigent de la UGT.

Tanmateix,  aquesta no és la primera vegada que Axparia fa acomiadaments antisindicals. Ja a principis d’any va acomiadar el secretari general i la secretària d’organització de la secció sindical i els va haver de readmetre.

Empresa per integrar falsos cooperativistes

Axparia és una societat mercantil creada pel grup Jorge, un dels més importants del sector carni de l’Estat espanyol, com a empresa pont per regularitzar la situació de més d’un miler de treballadors membres d’una falsa cooperativa. Aquests operaris es van internalitzar després d’un acord entre el grup i Comissions Obreres, acord que no va firmar la UGT de Catalunya.

Des del sindicat de tradició socialista s’ha estat molt crític amb el pacte. I en relació amb els acomiadaments, Buil explica que “el pacte diu que si s’acomiada treballadors procedents de l’acord d’internalització, se’ls ha de pagar una indemnització que figura en un barem, i ara veiem que això no es compleix, perquè s’al·lega baix rendiment”. Una altra cosa que UGT critica és que en l’esmentat compromís es diu que els treballadors passaven a Axparia com a empresa pont per entrar directament als escorxadors del grup Jorge,, “i veiem que això no es compleix, perquè no hi ha data per fer el traspàs i tot ens fa pensar que els afectats no entraran al grup Jorge”, diu la responsable sindical.

 

 

 

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*