Un grup de treballadores que realitzen l’assessorament i acompanyament a víctimes de violència a masclista al Servei d’Intervenció Especialitzada del Baix Llobregat, depenent de la Direcció General de Famílies de la Generalitat de Catalunya, han creat un sindicat, que duu el nom de la històrica feminista i sindicalista, Teresa Claramunt. Una de les primeres accions d’aquest col·lectiu serà l’inici d’aturades parcials en el Servei d’Intervenció Especialitzada en Violència Masclista del Baix Llobregat. L’acció començarà el 12 de febrer i es podria perllongar els dies, 19 i 26 de febrer, sense descartar l’extensió i ampliació del conflicte. Les aturades es farien entre les 11 i les 13 hores.
Les accions es fan en protesta per la degradació de les seves condicions laborals i la manca de personal que dificulta la correcta prestació d’un servei de vital importància per a centenars de víctimes de violència masclista a la comarca, segons el Col·lectiu Ronda.
Hores extres no pagades
El grup de 8 treballadores denuncien que des de 2014 han vist reduïda la plantilla del servei incloent-hi baixes de personal essencial per preservar la seva eficàcia, com són psicòlogues, treballadores socials i inseridores laborals. A banda, les treballadores informen que l’Associació Benestar i Desenvolupament, responsable de la gestió del Servei, ha deixat de cobrir les baixes mèdiques de curta o mitja durada del seu personal, obligant la resta de la plantilla a realitzar sobreesforços per cobrir les absències i provocant una creixent desatenció d’àrees concretes del servei en un context de notable increment de les consultes i del volum de persones ateses des d’aquest espai de protecció per a les dones que pateixen formes diverses de violència masclista.
Les accions les han decidit les treballadores després d’intentar negociar durant sis mesos amb la seva empresa, sense cap resultat pràctic, segons Sònia Mataró, portaveu del col·lectiu.
Per desbloquejar la situació les treballadores s’han dirigit amb una carta a la Direcció General de Famílies de la Generalitat. En la missiva exposen que per falta de personal han de fer nombroses hores extres que mai han estat retribuïdes. Amb aquesta dedicació extraordinària han de suplir la manca de recursos i de material.
Per fer front a la situació esmentada és que el juny passat es va crear el nou sindicat que pretén aplegar les dones que treballen en centres com el del Baix Llobregat arreu de Catalunya. Ho fan sota empreses diferents però comparteixen problemàtiques semblants i es plantegen alternatives també conjuntes.