Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!

Els treballadors de Gallina Blanca, a Sant Joan Despí, fa set dies que mantenen una vaga indefinida. Els veïns de la població ho saben bé. Han posat en marxa un improvisat campament a les portes de la fàbrica. Ho han fet per donar visibilitat a la seva reivindicació i també per impedir, per això hi són dia i nit, que l’empresa s’emporti les màquines cap a un nou destí.
Durant els dies que els 70 treballadors han estat fent guàrdia a les portes de la fàbrica que no volen que l’empresa deslocalitzi a la població de Ballobar, a Osca, han rebut moltes visites de ciutadans que els han mostrat la solidaritat. Però, potser la visita que més il·lusió ha fet a aquests treballadors és la de grups d’estudiants, molts d’ells de l’Institut Francesc Ferrer i Guàrdia, situat davant de la porta de la factoria que defensen.
Antonio Hidalgo és un dels treballadors que amb els seus companys fa torns davant la porta de la fàbrica. Explica que “ens ha fet molta il·lusió la visita dels estudiants. Ens hem esforçat a explicar-los quin és el motiu de la mobilització, crec que han vingut almenys tres grups de nois i noies i han entès molt bé la importància del que fem com a treballadors i veïns de la comarca i perquè ho fem”.
Iniciativa pròpia
Consultada la direcció de l’institut abans esmentat, ha deixat clar que “les visites dels alumnes que em comenta no han estat autoritzades pel cap d’estudis ni per la direcció”. Afegeixen que com a centre “amb menors a càrrec nostre ens mantenim al marge del tema en qüestió”. Queda establert doncs, que les visites dels nois i noies són per iniciativa pròpia.
Els treballadors també reben constantment visites de veïns i veïnes de la població que no sols donen ànims sinó que aporten fins i tot aliments per al campament. “Nosaltres intentem retornar aquesta solidaritat, per exemple, comprant-ho tot en els mercats locals”, diu Hidalgo.
La fàbrica de Gallina Blanca a Sant Joan Despí produeix sopa de sobre i productes com espaguetis, també en sobre. De fet, a partir dels esmentats productes, el grup va fonamentar la seva expansió fins a convertir-se en un dels més potents del sector alimentari a l’Estat espanyol.
“Vam decidir fer vaga indefinida perquè, de les converses amb l’empresa ens va semblar que en qualsevol moment podien endur-se les màquines” ha dit Hidalgo. De Gallina Blanca depenen directament 43 treballadors i treballadores i altres 27 treballen per compte d’empreses subcontractades i Empreses de Treball Temporal (ETT).
Pacheco i Sordo, solidaris
La Direcció de l’empresa va comunicar verbalment la seva intenció de tancar la fàbrica, que està dins del nucli urbà de Sant Joan Despí i obrir una planta nova a Ballobar. Els treballadors no estan d’acord, perquè els implicaria un trasllat que no podrien assumir. Tots ells estan fortament arrelats a la comarca i han fet tota la seva carrera professional a Gallina Blanca.
Des de CCOO, sindicat que els dóna suport, s’ha denunciat que darrere la idea de tancar la fàbrica hi ha la intenció de requalificar els terrenys i obtenir un gran guany econòmic. Per aquest mateix motiu el sindicat ha posat en marxa mobilitzacions i actuacions que assegurin que l’Ajuntament de Sant Joan Despí no accedirà a un canvi de qualificació del sòl industrial per convertir-lo en sòl urbanitzable. Fruit d’aquesta pressió ciutadana, tots els grups polítics municipals van firmar un document en el qual es comprometen contra el tancament de Gallina Blanca i a favor del futur industrial de la ciutat. Actualment Sant Joan Despí està governat pel PSC amb ICV-EUiA i CiU.
Dissabte passat el campament va rebre la visita solidària del secretari general de CCOO, Javier Pacheco, i uns dies abans els treballadors s’havien entrevistat a Madrid amb el secretari estatal del sindicat Unai Sordo.