L’intent de CCOO d’establir un diàleg directe amb l’empresa SENFO i també amb la Fundació Futur, que fa més d’un mes que no paguen la majoria dels seus treballadors ha fracassat. SENFO no s’ha presentat a la negociació instada pel Tribunal Laboral de Catalunya (TLC), un organisme que intenta arribar a solucions extrajudicials als conflictes laborals, segons fonts del sindicat.
Un part important de les treballadores i treballadors de SENFO, que s’ocupen de gestionar menjadors escolars i també serveis d’Atenció Domiciliària per compte d’entitats públiques com ajuntaments, consells comarcals o fins i tot Associacions de Mares i Pares d’Alumnes (AMPA) no van cobrar el maig passat i temen que tampoc cobraran el juny.
Com SENFO no ha respost a les demandes d’informació que fan individualment els treballadors, i també els sindicats i les entitats públiques afectades, és difícil saber el nombre de persones que no han cobrat. La xifra oscil·la entre unes 500 i un màxim de 1.600 persones, segons fonts sindicals.
Mecanismes pal·liatius
Un cop aflorat el problema i davant la incompareixença de les empreses, s’estan arbitrant mecanismes que pal·lien la situació. Així, els Serveis d’Atenció a Domicili (SAD), en algunes zones com Baix Llobregat, Igualada i Sant Celoni, la UGT ha iniciat el diàleg amb els ajuntaments afectats amb l’objectiu que assumeixin el pagament de les nòmines que es deuen i que posteriorment obrin una nova licitació per canviar d’empresa. Segons el sindicat, aquestes gestions han donat resultat a Cornellà de Llobregat i a Sant Andreu de la Barca on ja s’han abonat les nòmines. Aquest mecanisme, en el cas de les SAD es podria repetir en totes les zones, ja que els consistoris acostumaven a pagar a mes vençut, per la qual cosa la solució tampoc suposaria un cost afegit per als veïns.
En el cas de les escoles persisteix el deute a les treballadores i els treballadors corresponent al maig i la temença que tampoc cobrin el juny. En aquest cas, si les empreses segueixen sense presentar-se als requeriments, serien objecte de reclamacions de quantitat per part de les treballadores. Pel que fa a la possibilitat d’acollir-se al subsidi d’atur, atès que el curs acaba el 21 de juny, fonts de CCOO han explicat que SENFO està a dia de les cotitzacions fins al maig, cosa que permetria el passi a l’atur fins a setembre vinent quan s’espera que s’hagin produït les noves licitacions i també les subrogacions de personal.
Tot i que oficialment no hi ha contacte, SENFO ha fet arribar a algunes treballadores la informació que el passi a l’atur serà tramitat des dels seus serveis centrals.
Tot i que no s’ha confirmat, algunes treballadores han rebut informació verbal de directius de SENFO en el sentit que l’empresa té els comptes intervinguts per Hisenda. La manca de liquiditat havia afectat els subministres d’algunes cuines escolars, de manera que els proveïdors d’aliments només servien si cobraven al comptat.
D’altra banda, des de la Federació de Serveis de CCOO es comenta que informalment ha arribat una informació al sindicat en el sentit que les empreses afectades voldrien discriminar les seves situacions. Així, Fundació Futur, manté que el seu problema és temporal, que la seva voluntat és continuar i que intentarà liquidar els deutes amb els seus treballadors fent dos pagaments, un a finals de juny, equivalent al 50% de la quantitat total i un altre en la mateixa proporció a finals de juliol.
Aixímateix, el goteig de nous serveis afectats per la falta de pagament no para. El darrer és el que afecta Sant Pere de Ribes, al Garraf, on l’ajuntament ha rescindit el conveni que afectava el Servei d’Atenció Domiciliària (SAD) fins que l’adjudiqui a una nova empresa.