Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Les treballadores i treballadors de CCOO i UGT de l’àmbit de l’acció social de Catalunya han realitzat la segona de les mobilitzacions acordades en el procés de negociació del conveni col·lectiu del sector. Els treballadors s’han concentrat durant 30 minuts a les portes dels centres on treballen com a crítica a la posició de la patronal, ‘La Confederació’ en el bloqueig de la negociació del conveni col·lectiu.
“Hem fet aquesta acció perquè vist el tipus de centres en els quals treballem: de protecció a la infància, d’atenció a les víctimes de violència masclista, exclusió social, pobresa o mediació intercultural, difícilment es pot fer vaga sense deixar d’atendre a les persones a les quals se serveix, segons ha declarat Rafi Redondo, coordinadora del Sector d’Intervenció Social i Atenció a les Persones de la Federació de Serveis a la Ciutadania (FSC) de CCOO de Catalunya.
Els representants dels sindicats que negocien l’acord, CCOO i UGT, havien plantejat a la part empresarial fer un acord parcial que abordés dos dels aspectes més sensibles. Per una banda l’increment de les taules salarials en un 3%. I en un segon lloc, una nova classificació de les categories professionals que equipari els títols de grau universitaris a l’antiga categoria de llicenciats i reconegui altres perfils professionals existents al sector.
Des que va caducar l’anterior conveni, s’han fet tres reunions de negociació. Redondo explica que en aquestes trobada la part empresarial no ha volgut avançar la seva posició fins que les administracions públiques no comuniquin els fons econòmics amb els quals la dita Cartera de Serveis Socials, que contempla centres de protecció de menors (CRAE’s, CREI, centres d’acolliment…), serveis dirigits a dones en situació de violència masclista i els seus fills i filles, a famílies en situació de risc social i d’exclusió social, etc.
Negociació salarial
“No entenem que la patronal no vulgui parlar de pujades de sou quan en la normativa sobre els concursos públics es diu que els plecs de condicions per atorgar els serveis hauran de tenir en compte els costos, ni no a l’inrevés”, diu la responsable de CCOO.
Els sindicats majoritaris, que estan presents a la taula de negociació han plantejat a la part empresarial fer un acord parcial que abordés dos dels aspectes més sensibles, sense esperar a la fi de la negociació . Per una banda l’increment de les taules salarials en un 3%. I en un segon lloc, una nova classificació de les categories professionals que equipari els títols de grau universitaris a l’antiga categoria de llicenciats i reconegui altres perfils professionals existents al sector.
Segons les primeres avaluacions la jornada de protesta han donat un resultat satisfactori. Cal pensar que la primera de les protestes, una vaga de 24 hores va quedar un xic diluïda per la vaga feminista del 8 de març. No obstant això, en molts centres d’atenció social la vaga no s’ha pogut realitzar perquè els serveis mínims, pel tipus de feina de què es tracta, han estat fixats al 100%, diu Rafi Redondo.
La resta del mes de març hi haurà vagues parcials tots els dijous amb accions de 30 minuts en franges. Al matí de les 11,30 a les 12, a la tarda entre les 18 i les 18,30 i al vespre entre les 23 i les 23,30 hores.