Seguiment gairebé unànime del primer dia de vaga dels treballadors d’El Periódico

La protesta s'ha convocat per un total de vuit dies contra el que molts treballadors consideren el desmantellament del rotatiu

Redacció
 
 
 
A l'entrada del diari del Grup Zeta els treballadors informen de la vaga foto : Tomeu Ferrer

A l’entrada del diari del Grup Zeta els treballadors informen de la vaga foto : Tomeu Ferrer

La plantilla d’El Periódico ha seguit en un 98% la convocatòria de vaga en la primera de les cinc jornades en què s’ha convocat. Fonts del comitè d’empresa han explicat que tot i l’intent de diàleg amb la direcció fet dijous a la tarda, no s’ha produït cap canvi en la posició empresarial. Per tant, la vaga segueix el seu curs i no es preveuen noves reunions fins dilluns.

El diari del Grup Zeta no sortirà durant 5 dies com a resultat de la decisió dels treballadors. En una assemblea es va decidir aturar la producció del diari els dies 23, 26, 27 i 28 de març i el 3, 4, 5 i 6 d’abril. La fi d’aquesta primera tongada d’aturades coincidirà amb l’acabament del període de consultes de l’Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) plantejat per l’empresa.

Com és conegut, Grup Zeta pretén acomiadar 177 treballadors, d’un total que supera les 400 persones. En percentatge, la mesura de l’empresa suposa fer fora el 45% de la plantilla. Els empleats del Periódico estan molt indignats perquè des de l’inici de la negociació de l’ERO, l’empresa no ha plantejat cap mesura tendent a alleugerir els efectes de la reducció de personal, tal com indica l’Estatut dels Treballadors.

El malestar dels treballadors del diari té a veure amb aspectes que, per a la direcció, serien fàcilment assumibles i que, segons les fonts, no compten amb el vistiplau dels directius que negocien la reestructuració. En exemple en aquest sentit és la petició feta reiteradament pel comitè d’empresa en el sentit que les baixes puguin ser voluntàries i incentivades. Entre la plantilla es comenta que si la direcció acceptés baixes voluntàries el nombre de treballadors que s’hi podrien acollir faria que no calguessin acomiadaments. El fet és que a hores d’ara els negociadors de la reestructuració per part de la patronal no han volgut entrar en la voluntarietat.

La dolorosa negociació de l’ERO es produeix mentre paral·lelament hi ha informacions segons les quals el grup Zeta, propietari del diari barceloní estaria negociant la venda del Periódico al grup Vocento, que, entre altres edita el diari monàrquic ABC. En el mateix sentit ha transcendit que hi hauria una altra proposta sobre la taula. En aquest cas l’aspirant a comprar seria un dels principals socis de la productora Mediapro que estaria interessat especialment en adquirir el diari Sport, que recentment ha patit una forta reducció de personal.

L’estiu de l’any passat els treballadors es van oposar vigorosament a la intenció de la societat de retallar els salaris. Per primer cop des de la fundació del diari es van produir tres jornades de vaga amb seguiment gairebé absolut.

 

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*