Satisfacció sindical per la sentència del TC que obre la porta a milers d’aturats de més de 55 anys

La sentència del Tribunal Constitucional en la qual reconeix que només s'han de comptar les rendes pròpies per atorgar el subsidi als aturats de més de 55 anys acaba amb negativa del Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) a atorgar aquesta ajuda a qui convisqués amb persones que tenien altres rendes. La resolució és resultat del recurs d'inconstitucionalitat presentat per 50 diputats socialistes fa cinc anys.

Francesc Ràfols
 
 
 
Fátima Bañez, ministra d'Ocupació

Fátima Bañez, la darrera ministra d’Ocupació en el Govern de Mariano Rajoy, que va impulsar les restriccions ara anul·lades pel Tribunal Constitucional.

El PP va introduir el 2013 per via Reial Decret la norma que restringia el nombre de beneficiaris dels aturats ‘veterans’, deixant fora del subsidi milers de possibles perceptors.

«Vostè no pot accedir al subsidi per a aturats de més de 55 anys perquè la seva parella té unes rendes de 1.000 euros o més». Aquesta era l’explicació que rebien els aturats de més de 55 anys quan sol·licitaven al Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE), depenent del Ministeri de Treball, quan sol·licitaven el subsidi i estaven casats o convivien amb algú que treballava. Això era possible gràcies al Reial Decret (RD) aprovat pel PP l’any 2013 en el qual restringia l’abast d’aquesta ajuda.

L’Executiu de Mariano Rajoy va escollir fer aquestes reformes per la via del Reial Decret, per no haver-ho de passar pel Congrés dels Diputats, justificant-ho amb la necessitat urgent d’introduir la modificació a la normativa. Cinquanta diputats del grup socialista van presentar el mateix 2013 un recurs d’inconstitucionalitat al·legant que aquest canvi no tenia cap justificació per tramitar-la per la via del RD. Ara, el Tribunal Constitucional els ha donat la raó i desautoritza la limitació de la percepció del subsidi calculant-lo a partir de les rendes familiars i no només de les pròpies.

«Ha deixat fora del subsidi un 20% de possibles beneficiaris»

Aquesta sentència del TC ha estat rebuda amb satisfacció pels sindicats. Ricard Bellera, secretari de Treball i Economia de CCOO de Catalunya diu que el TC «ha posat en qüestió l’actitud del PP de governar a base de RD». Assenyala que la restricció imposada per l’Executiu espanyol «ha perjudicat gairebé un 20% de les persones que han sol·licitat aquesta prestació». Recorda que, a més, hi ha determinades complexitats familiars, com divorcis, «que han generat casuístiques de tota mena a partir d’un argument que ara ja no es podrà fer servir».

Àlex Tisminetzky, advocat del Col·lectiu Ronda, considera que aquesta «és una modificació substancial que beneficiarà milers de persones». Considera que cal tenir en compte que «estem parlant d’un subsidi per a gent de més de 55 anys que ja té molt difícil trobar una feina». La casuística del RD aprovat pel PP feia que els perjudicats per la restricció fossin treballadors que convivien amb una parella que sí que tenia ingressos regulars de manera habitual. Però també afectava persones que residien amb els pares per cuidar-los i per encarregar-se de les tasques de cura. Tisminetzky reconeix que sobre el paper això era així però que a vegades a l’administració li costava més demostrar aquestes situacions però és cert «que també s’ha donat» i que per tant també les beneficia aquesta sentència del TC.

El RD ara anul·lat «discriminava socialment les dones, ja que n’hi ha més a l’atur»

Mònica Pino, del gabinet jurídic d’UGT de Catalunya, apunta que el RD del PP «discriminava socialment les dones, perquè estan més castigades per l’atur». En conseqüència, com que tampoc podien beneficiar-se de la cotització a la Seguretat Social que comporta aquest subsidi, «també les condicionava en el seu accés a la jubilació». Pino lamenta que no s’hagin eliminat en canvi altres restriccions imposades via decret pel Govern de Mariano Rajoy, com és la rebaixa de l’edat del dret d’accés al subsidi a 52 anys, com era abans, ni la disminució de la cotització derivada d’aquesta ajuda.

Tenint en compte que aquesta sentència és resultat del recurs presentat per un grup de diputats socialistes, tots ells confien que ara que el PSOE és al Govern, aquesta qüestió s’implementi com més aviat millor. De fet, el Ministeri de Treball, ja ha anunciat que estudiarà com fer el canvi del còmput del càlcul de manera imminent.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*