Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!

Sanitat assumeix la gestió la crisi de les residències de la tercera edat. Treball deixa de ser-ne el departament responsable. Una de les primeres decisions preses per la conseller a Alba Vergès ha estat encarregar un pla estratègic al davant del qual hi haurà Yolanda Lejardi, directora assistencial d’Atenció Primària. Aquest pla entra en vigor des de dimecres, 8 d’abril, un mes i dos dies després que arrenqués la crisi.
El departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha hagut de cedir la responsabilitat sobre la crisi dels geriàtrics a Salut. El degoteig de víctimes dia a dia fa basarda, fins dimecres, 8 d’abril es van registrar 1.123 residents de centres de la tercera morts. El pitjor és que a finals de març superaven de poc els 300.
El conseller, Chakir el Homrani, en diverses rodes de premsa havia remarcat que els efectes de l’epidèmia tenen un impacte limitat si es compara amb la totalitat del col·lectiu afectat. Els centres residencials que tenen confirmats casos de coronavirus són 239 respecte del total de 1.073 residències, un 22%. Les víctimes mortals sobre el total de residents, que superen els 64.000 serien el 6 d’abril un 1,7%. I els professionals que s’han encomanat o estan en quarantena són, segons les darreres dades, 4.191 sobre un total de 75.000, cosa que donaria una ràtio del 5,5%. Però, si s’escolta al conseller, el departament no tenia, dimarts, 7 d’abril, dades concretes del 20% de les residències existents a Catalunya.
Amivir com a mostra
Però si es baixa arran de terra, la realitat és més dura. Un grup de familiars de persones residents a la residència Amivir, Diagonal, de Barcelona, situada al carrer Llacuna, expliquen que hi falta material protector per als sanitaris, tests per saber les persones que estan infectades i fer la distribució pertinent que estipula l’Estat d’Alarma, material per tractar els residents infectats. El metge del centre està de baixa i, «de tant en tant» reben visita d’un metge d’un cap pròxim. Aquest centre ha de realitzar directament la desinfecció.
Els familiars han fet cartes tant al departament, com a la Diputació de Barcelona davant la por que els seus majors estiguin en perill. Ara bé, segons la publicitat que es pot veure a Internet, el centre disposa de: “Certificado de calidad ISO 9001:2015, Certificado de calidad UNE 158101:2015, Certificado en Seguridad del Paciente UNE 179003:20, Centro libre de sujeciones”. Amivir també és l’empresa responsable d’un altre centre a Vilanova del Camí on, segons les darreres dades, s’han produït 35 morts i hi ha cinc ancians en situació greu.
La Generalitat prepara ara mecanismes per descongestionar les residències. Però es topa amb la realitat. Només podran dur els ancians a hotels o locals preparats, si aquests residents tenen unes condicions de salut adients. Això també contrasta amb la realitat, els usuaris de les residències tenen una edat mitjana de 84 anys i el 90% pateix malalties prèvies.
La gran embranzida del recurs massiu a les residències es va produir a partir de l’aprovació de la llei de la dependència, que segons la lletra de la norma han de finançar al 50% l’Estat central i les autonomies, en el cas català, la Generalitat. La realitat és que l’any passat els 1.500 milions destinats a residències a Catalunya només van tenir una aportació estatal del 12%, durant l’exercici anterior era del 15%.
Ha estat la crisi del coronavirus i la tardana reacció de les empreses i també de l’administració catalana expliquen el caos que s’ha produït en aquest sector. La manca d’equips de protecció per als treballadors i la falta extrema de proves per poder localitzar els residents que s’infectaven han disparat la situació que, només a Catalunya ha fet que un de cada tres morts ocasionats pel coronavirus sigui un client de residències per a la gent gran.
Distribució de tests
A partir d’aquest dimecres, el Servei Català de la Salut distribueix 180.000 tests per la detecció de la Covid-19 als centres d’atenció primària. Es tracta dels testos de tipus serològic que diumenge va anunciar el Ministre de Sanitat, Salvador Illa, que es farien arribar a Catalunya.
Aquests testos permetran fer proves diagnòstiques a dos dels col·lectius més afectats. Segons ha explicat en declaracions amb els periodistes el director del Servei Català de la Salut, Adrià Comella, es destinaran als professionals sanitaris, perquè puguin estar disponibles per tornar a l’atenció com més aviat millor. També, sota la coordinació de l’atenció primària, s’utilitzaran a les residències de gent gran per discriminar tan aviat com es pugui les persones que estan infectades i oferir-los tractament.
Reclamació antiga
La reclamació que fos Salut la responsable de la gestió de l’atenció a la tercera edat era una reivindicació des de fa molt temps. Els sindicats del sector ho havien reivindicat, igual com diverses veus de l’àmbit sanitari. La pandèmia ha propiciat el canvi.
Històricament CCOO ha reclamat sempre que l’atenció a la gent gran depengui de Sanitat i no de Treball. Així ho han reivindicat sempre en els documents elaborats, i ho practiquen perquè la seva branca geriàtrica forma part de la federació de Sanitat. Amb la crisi s’ha accentuat la reivindicació de situar en l’àmbit sanitari l’atenció als més grans.
Fins i tot sectors empresarials, com la patronal Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA) i el Cercle d’Atenció a les Persones (CEAPs), presidits per Cinta Pasqual, que també és vicepresidenta de Foment del Treball, reclamaven, dilluns en un manifest, al ministeri de Sanitat i a les comunitats autònomes “que autoritats sanitàries prenguin el control efectiu dels centres i facilitin els equips de protecció necessaris”, per tal que els residents tinguin una bona atenció.
Dimecres, la Federació de Serveis Públics de la UGT de Catalunya (FeSP-UGT) afirmaven que “no s’ha sabut fer front a aquesta crisi, tenim la sensació que s’ha estat més preocupat a amagar o minimitzar públicament la tragèdia que s’està vivint a les residències que a liderar la situació, coordinar les actuacions i transmetre amb honestedat el que està passant als familiars i al conjunt de la societat”.