Els 14 consellers de Pere Aragonès ja estan lligats. 7 d’ERC i 7 de Junts, una conselleria nova per equiparar el número, però també una conselleria nova que ha generat canvis. A banda de la creació de feminismes i igualtat, altres departaments s’han vist fusionats o han intercanviat funcions i responsabilitats.
Una d’aquestes fusions és la del Departament de Treball amb el Departament d’Empresa. Segons les declaracions del mateix president electe de la Generalitat, Pere Aragonès, la fusió ha de servir per afrontar la reconstrucció econòmica i social a conseqüència de la crisi econòmica derivada de la pandèmia “pensant en els treballadors afectats”. Podríem dir que per qüestió d’ordre alfabètic, però curiós si més no que el nom del nou departament sigui el d’Empresa i Treball. Pendents de veure si aquest muntatge és una declaració d’intencions.
Més enllà de les noves funcions i expectatives del Departament, eI nom per dirigir aquest departament no és gens desconegut, com bé pot passar amb altres càrrecs electes. Serà Roger Torrent qui ocuparà el lloc de conseller d’Empresa i Treball. Torrent és diputat al Parlament des del 2012 i va ser el President del Parlament durant la legislatura passada. És un dels diputats que va relaxar maneres i va deixar de banda la desobediència. De fet, amb ell al capdavant de la cambra, es va suspendre el ple d’investidura de Puigdemont o es va acabar retirant l’escó del president Torra. Torrent substituirà en el càrrec els fins ara consellers Ramon Tremosa i Chakir El Homrani. Cap dels dos reescollit per liderar cap departament.
Torrent, pel que fa a trajectòria, és llicenciat en Ciències Polítiques i de l’Administració per la Universitat Autònoma de Barcelona i té un màster en estudis territorials i urbanístics per la Universitat Politècnica de Catalunya i la Universitat Pompeu Fabra. Res a priori que pugui fer veure que té un especial coneixement sobre les branques que ha assumit com a pròpies. Tot i arribar al Parlament de Catalunya l’any 2012, abans d’això ja duia des del 1998 primer a les Joventuts d’Esquerra Republicana i a partir del 2000 a Esquerra Republicana. A partir del 1999 va ser regidor de l’Ajuntament de Sarrià de Ter i, després de dues legislatures a l’oposició, va ser escollit alcalde del municipi el 2007 gràcies a un pacte d’ERC amb Convergència i Unió. El 2011 i el 2015 el seu partit va guanyar les eleccions municipals amb majoria absoluta a l’Ajuntament de Sarrià de Ter. El 2011 va ser membre de la Diputació de Girona, on va ser portaveu d’ERC i entre 2000 i 2008 va ser secretari de política parlamentària regional a la federació de Girona del partit. També va ser membre de l’executiva de l’Associació Catalana de Municipis entre 2007 i 2011. L’any 2012 va ser elegit diputat per Girona i va dimitir com a diputat provincial. A les eleccions al parlament del 2015 va ser escollit de nou anant amb la candidatura independentista Junts pel Sí. Va ser el portaveu adjunt del grup parlamentari.
Alguna de les tasques que va realitzar com a diputat d’ERC i JxSí, va ser com a membre de la ponència per a la Llei electoral el 2015 i va ser un dels diputats actius en la reforma del reglament de la cambra. Ha format part també de la comissió de Governació, Administracions Públiques i Habitatge; de la comissió d’Economia i Hisenda; de la ponència conjunta per a l’Administració tributària catalana i de la comissió d’Investigació sobre l’Operació Catalunya.
A les eleccions al Parlament de Catalunya de 2017 era el número dos per ERC a Girona, després de l’exconsellera Dolors Bassa. Va ser aleshores escollit president del Parlament.
Un altre element sobre Torrent és que mentre era president del Parlament de Catalunya, va ser espiat a través d’una eina anomenada Pegasus, un programa espia d’una empresa israeliana que només es ven als governs. Aquest ciberespionatge controla les trucades i tota l’activitat a la xarxa sense deixar-hi rastre. Altres diputats també van ser víctimes d’aquest seguiment. A l’article Roger Torrent i l’espionatge Pegasus: un silenci espès publicat a Catalunya Plural analitzàvem el cas per qüestionar si tots els estats espien i com ho fan.
De moment, sense haver signat l’acta de conseller, Torrent és un dels noms fixats per part d’ERC per assumir una cartera. De moment, el futur conseller d’Empresa i Treball no ha manifestat públicament cap posicionament al respecte. Sí que va celebrar l’inici d’un nou camí:
Avui la Generalitat comença un nou camí. Un nou projecte republicà, independentista i de progrés per transformar Catalunya amb quatre banderes: l’ecologista, la feminista, la social i la democràtica. Enhorabona, president @perearagones! #GeneralitatRepublicana
— Roger Torrent 🎗 (@rogertorrent) May 21, 2021