“Si no ens deixen descansar durant la setmana, ho farem al carrer!”. Aquest ha sigut el lema de la cinquena jornada de vaga dels metges interns residents, que s’han concentrat aquest migdia a l’Avinguda de la Reina Maria Cristina de Barcelona vestits amb pijames sanitaris i portant llençols i coixins. La jornada ha reunit centenars de metges residents de tot Catalunya, que han estès els llençols que portaven i s’han estirat al terra per reivindicar que es compleixin els descansos setmanals estipulats per llei.
“Ens hem volgut manifestar així per deixar constància que passem nits a l’hospital i moltes vegades sense dormir ni una estona. Això és important denunciar-ho, no només per nosaltres, sinó de cara als pacients. Quan una persona no ha dormit en 24 hores no està en les condicions adequades per atendre a algú i pot cometre errors”, explica Rosa Turbau, resident de segon any (R3) de Medicina Familiar i Comunitària de l’Hospital Vall d’Hebron. “Per això cridem ‘a tu també d’afecta!’, perquè les nostres condicions laborals acaben afectant en l’assitència als pacients”, afegeix.
Guàrdies de 24h sense descans posterior. Hora de dormir 😴😴👨🏻⚕️👩⚕️#VagaMIRCatalunya @vagaMIRsCat pic.twitter.com/kvhApvQ3k3
— Metges de Catalunya (@metgescatalunya) September 29, 2020
Els residents demanen que les jornades laborals siguin de 35 hores setmanals i es compleixin les 12 hores de descans ininterromput després de les guàrdies, així com les 36 de descans setmanal. També reclamen que el 15% de la jornada ordinària es destini a formació no assistencial. A més, exigeixen un increment en el sou base -d’uns 16.000 euros bruts a l’any-, i també un increment de sou de les guàrdies.
Després de cinc dies d’aturada, les negociacions entre CatSalut i les patronals sanitàries concertades i els metges residents segueixen estancades. L’ICS i les patronals han proposat una sèrie de mesures que els residents consideren “inconcretes” i que “no donen resposta a les qüestions principals que han donat lloc a la convocatòria de vaga”. Respecte les millores retributives, ofereixen al col·lectiu de residents un increment del 6% de la retribució base. “Això equival a un 1,50 euros al dia, que ens arribaria per pagar el cafè durant la guàrdia. És completament insuficient”, es queixa Miquel Juárez, R2 d’Anestèsia del Parc Taulí de Sabadell.
Pel que fa a les reivindicacions formatives, l’ICS i les patronals asseguren que no tenen competències per introduir modificacions en el programa de formació i insten els MIR a crear una comissió de treball per intentar trobar solucions. Una resposta semblant ofereixen per a les demandes laborals, sobre les quals ofereixen la seva col·laboració per detectar els centres en què no es compleixen els límits legals de jornada i els descansos mínims.
Els MIR no perden pistonada i expliquen que continuaran amb la vaga i les mobilitzacions fins que s’arribi a un acord que els satisfaci. “Nosaltres no volem, en cap cas, suposar un inconvenient pels pacients ni perjudicar a la població, però ens veiem obligats a reclamar que es respectin certs aspectes per tenir unes millors condicions de treball i també atendre millor els pacients”, reclama Turbau. “Pensem que val la pena seguir amb la mobilització i que no hem de deixar perdre aquesta oportunitat de fer sentir la nostra veu”, conclou.