Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
15 minuts per netejar habitacions que, en moltes ocasions, són autèntiques solls. La tornada a la feina de les Kellys després de la parada obligat per la pandèmia ha estat dur. «Hi ha més càrrega de treball, menys personal… i ja no només és netejar, és desinfectar», explica Yolanda García, de Kellys Benidorm. Aquesta treballadora denuncia la impossibilitat de complir amb els protocols Covid-19 dins dels hotels pel límit de temps que tenen per endreçar l’habitació: «Molt segellet i després res, perquè no hi ha temps material. L’única diferència entre el que fèiem abans i el d’ara és que ara portem una mascareta», fa broma.
Fa tot just una setmana, les Kellys Benidorm compartien imatges d’habitacions completament brutes per denunciar d’una banda la manca de civisme de determinats turistes i, de l’altra, la impossibilitat d’endreçar aquests dormitoris amb el temps exigit pels hotels. «La pandèmia ha estat l’excusa perfecta per no contractar més personal dient que els hotels estan plens», es queixa. Segons explica, a les treballadores eventuals se’ls han contractes de tot just un mes.
I, enmig d’aquesta voràgine de treball i de lluita, una bona notícia per al col·lectiu de les netejadores de pis: fa escassos dies aconseguien el finançament mínim per posar en marxa la Central de Reserves Hoteleres de les Kellys, una plataforma gestionada directament per les treballadores on només es podran reservar hotels on es compleixin els drets laborals. Així, gràcies a un crowdfunding, el projecte serà una realitat «que anteposi els interessos humans als mercantils».
Per a les Kellys, l’acollida del projecte ha estat una sorpresa. A dia d’avui, han fet la seva aportació gairebé 2.500 persones arribant a una xifra que supera els 77.000 euros, molt per sobre dels 60.000 que havien marcat com a mínim. No obstant això, la xifra òptima és de 90.000 euros, a la qual podrien arribar, ja que el període marcat encara no ha acabat.
«És una idea estupenda, perquè és l’usuari qui tindrà l’última paraula sobre la reserva», explica García, que assegura que a Benidorm han arribat a rebre correus electrònics de turistes que s’interessaven per conèixer les condicions laborals de l’hotel al que anaven a passar les vacances. Una cosa que, a partir de 2022, podran fer gràcies a la Central de Reserves Hoteleres, que començarà a funcionar a Barcelona.
Segons Yolanda García, aquesta iniciativa no té res a veure amb els segells de qualitat que tenen molts hotels. «Els propietaris saben quan vindrà l’inspector que dóna aquest reconeixement i l’hotel es prepara per a això posant fins i tot les tovalloles i els llençols nous a les habitacions per les que passaran», explica la treballadora. En aquest cas, seran elles les inspectores tots els dies de l’any i les que determinaran si un allotjament compleix els requisits per a estar en la seva aplicació: «I serem molt estrictes», avisen. No val només amb complir el Conveni Col·lectiu, sinó que també ho hauran de fer amb les Lleis de Prevenció de Riscos Laborals, no podran tenir externalització ni subcontractació, hauran de retribuir de la mateixa manera a homes i dones i fomentar el treball estable i de qualitat: «Ja estem cansades que ens prenguin el pèl».
Aquest és un article original de La Marea