Les dades de l’atur a Catalunya d’octubre mostren un increment de 14.698 persones inscrites a les oficines del servei d’ocupació. Ara hi ha 415.071 persones que busquen feina, segons les dades del Ministeri espanyol d’ocupació.
CCOO destaca que respecte a fa un any, les dades del mes passat mostra una reducció d’un 9,5% en el nombre d’aturats. Però, en relació amb l’any 2008, quan va començar la crisi, Catalunya té 37.100 aturats més. El sindicat destaca al respecte que l’efecte del desànim i la no renovació de les demandes de feina expliquen en part la reducció nominal de l’atur.
En relació amb fa un any l’atur es redueix en tots els sectors productius. En aquest sector destaca la bona evolució de la construcció i la indústria, que ham millorar amb més força que la resta dels àmbits.
Retornant a l’anàlisi mensual, CCOO afirma: «un mes més, la feminització de l’atur sembla no tenir aturador, evidenciant les majors dificultats que pateixen les dones a l’hora de trobar una feina. La recuperació del mercat de treball es tradueix en treball precari i en increment de les desigualtats».
El total de contractes registrats a Catalunya el mes d’octubre és de 297.849, dels quals el 86,2% són de caràcter temporal. En relació al mateix mes del 2016, s’han signat 30.407 contractes més (un 11,4% més). En aquest període, la contractació indefinida ha augmentat en 4.886 contractes, mentre que la temporal ho ha fet en 25.521 contractes.
«Continua l’abús de la contractació temporal, tot i l’increment de la contractació indefinida, cosa que referma que la inestabilitat de l’ocupació és fortament present en un mercat de treball dèbil i precari», afirma el sindicat.
Alternatives
Davant d’aquesta situació, CCOO de Catalunya recorda quines són les seves alternatives per millorar el mercat laboral.
-Defensa un nou model productiu basat en ocupació de qualitat, estable i amb garanties, en sectors que aportin valor afegit, innovadors i competitius. No podem acceptar el patró de creixement inestable i vulnerable que s’està generant.
-Es reafirma en l’exigència al Govern de la necessitat de derogar la Reforma Laboral per garantir els drets de les persones treballadores, afavorir l’estabilitat i combatre la precarietat laboral,a través del Diàleg Social.
– Considera que calen més i millors polítiques d’igualtat lligades a polítiques actives d’ocupació pensades per a les dones per reduir la gran bretxa que existeix entre homes i dones.
– Demana enfortir la negociació col·lectiva per tal que s’estableixin increments salarials als convenis col·lectius i hi hagi un augment progressiu del Salari Mínim Interprofessional (SMI).
Només amb la creació d’ocupació estable i de qualitat s’aconseguirà reactivar la demanda interna, assegura l’organització obrera, com a conclusió.