Els treballadors i treballadores de tres llars d’infants de Barcelona: Caspolino, Enxaneta, al districte de Gràcia, i Els patufets, al de Navas, temen que el procés de recuperació de la gestió dels centres anunciada per l’ajuntament posi en perill la seva estabilitat laboral. En aquests tres centres treballen prop de 40 persones. Des de la Federació d’Ensenyament de la UGT de Catalunya es demana que la incorporació comporti que els hi siguin aplicades les mateixes condicions de feina que té l’Ajuntament de Barcelona, segons explica Casimiro Sánchez, responsable de la regió metropolitana del sindicat d’ensenyants.
El cas de les tres escoles té a veure amb els vaivens experimentats per la política municipal de Barcelona. Els centres educatius es van crear durant l’anterior mandat de l’alcalde Xavier Trias. Però, com el govern central va prohibir que s’incrementés la massa salarial dels ajuntaments, la fórmula que es va adoptar a Barcelona va ser concedir la gestió de les escoles a empreses privades, tot i que la titularitat dels centres és plenament pública. La concessió de Caspolino i Enxaneta va ser guanyada per ASCEPS, una societat del tercer sector. I Els patufets a una altra empresa.
Tot i que l’ajuntament de Barcelona té la seva xarxa educativa pública, els tres centres esmentats mai van estar-hi integrats.
Amb la recuperació de la gestió directa dels centres per part del consistori barceloní s’obre una incògnita que afecta els professionals actuals i també els pares i mares d’alumnes dels tres centres. Si les escoles fossin privades, els treballadors haurien de ser subrogats per la societat compradora, tal com indica l’article 44 de l’Estatut dels Treballadors. Però la situació dels centres és diferent, especialment en el context de fort control de les finances que aplica el govern central sobre els ajuntaments.
Encaix complicat
Casimiro Sanchez reconeix que els professionals dels tres centres no poden ser integrats com a funcionaris municipals, perquè per això cal que passin una oposició. Entén que tampoc poden ser contractats com a personal laboral perquè per integrar aquest col·lectiu cal superar també unes proves, a més hi ha la prohibició d’augmentar la massa salarial. Per tant, UGT de Catalunya considera que el consistori de Barcelona podria usar un contracte que en una situació semblant s’ha utilitzat a Sant Boi. Es tracta d’una figura que duu el nom de contracte indefinit no fix.
En tot cas FETE-UGT reclama a l’Ajuntament de Barcelona que se subrogui el personal dels tres centres i que aquest personal tingui les mateixes condicions que té el personal propi del consistori barceloní, d’acord amb l’article 26 del conveni d’educació infantil.
Els sindicalistes i el personal de les escoles coincideixen amb la intenció política de l’Ajuntament de Barcelona de remunicipalitzar els serveis, però no entendrien que tot i aquesta bona intenció el procés dugués a l’acomiadament dels actuals empleats per ser substituïts per empleats de plantilla de l’Ajuntament quan hi ha alternatives que, com l’esmentada de Sant Boi, ja funcionen.