El pròxim dilluns, a les 9 del matí, començaran a caminar els integrants de la ‘Tercera Marxa per una Catalunya sense atur, precarietat, pobresa i desigualtat’. La Marxa durarà quatre dies, s’iniciarà a Badalona i es clourà, dijous, al Parlament de Catalunya, on s’entregarà el Manifest que recull les reivindicacions dels organitzadors. Els quatre trams, que es faran en part caminant i en part en tren, uniran Badalona i Granollers, Ripollet i Terrassa, Terrassa i Sant Vicenç dels Horts i L’Hospitalet i el Parlament.
L’anterior marxa d’aquestes característiques es va fer l’octubre de 2010. La nova edició és un dels acords als quals van arribar els representants de les 64 entitats que van reunir-se, el passat mes d’abril, al Fòrum d’alternatives a l’atur, la pobresa i la desigualtat. Portaveus d’algunes d’aquestes entitats han participat en la presentació de la Marxa, que s’ha fet, aquest dimarts, al casal d’entitats Pou de la Figuera, a Barcelona.
Les mesures urgents que han reclamat són la derogació de les reformes laborals, la reducció de la jornada laboral a trenta hores setmanals sense reducció de salari, la revalorització de les pensions, acabar amb la pobresa energètica i l’aprovació de la Renda Garantida de Ciutadania. Un dels impulsors de la iniciativa legislativa popular per aquesta Renda, Diosdado Toledano, que també promou aquesta Marxa, ha manifestat la seva preocupació pel caire que està prenent la seva tramitació parlamentària. Les esmenes que plantegen alguns dels grups polítics en desnaturalitzen, al seu entendre, el contingut.
“Aquestes esmenes estan molt lluny d’allò que proposem. Tenen més a veure amb una Renda d’Inserció que amb una Renda Garantida de Ciutadania”, s’ha lamentat i no descarta que retirin la proposta si el Parlament n’aprova una versió que no satisfà les aspiracions dels promotors de la iniciativa.
Queden poques setmanes per saber si el Parlament aprova la Llei que regula aquesta Renda i s’hi ho fa en el sentit que aspiren els impulsors de la Marxa que la reivindicarà, aquests xafogosos dies de juliol, i que volen capgirar una realitat on la desigualtat, la precarietat i la pobresa “es disparen tant a Catalunya com a la resta de l’Estat a conseqüència de la transferència de rendes des de la majoria empobrida a l’elit enriquida de la població”.
Entre aquestes entitats hi ha la Coordinadora d’assemblees de treballadors/es en atur de Catalunya, els sindicats CCOO, UGT, FESIM-CGT, CO.BAS o IAC, organitzacions polítiques com el PSC, ICV, EUiA, les CUP, Podem, Procés Constituent, Barcelona en Comú o PSUC-Viu i col·lectius com la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, la Marea Pensionista, les Marxes per la Dignitat, la FAVB, la CONFAVC o l’Aliança contra la Pobresa Energètica.