La protesta dels pensionistes esdevé un clam i desborda el centre de Barcelona

La Marea Pensionista aplega a les principals ciutats catalanes desenes de milers de manifestants en defensa de les pensions públiques i vinculades a l’IPC

Tomeu Ferrer
 
 
 
La concentració dels pensionistes ha omplert Plaça de Catalunya foto: Tomeu Ferrer

La concentració dels pensionistes ha omplert Plaça de Catalunya foto: Tomeu Ferrer

Milers de persones convocades per la Marea Pensionista han sortit al carrer a Barcelona a Plaça Catalunya, però també a altres ciutats del país, com a Sabadell i Terrassa, també a Reus i a Lleida entre altres indrets. En l’àmbit estatal els jubilats i pensionistes han fet concentracions i manifestacions a Madrid i a les principals ciutats.

A Barcelona els concentrats han omplert la Plaça de Catalunya. Han sobrepassat les previsions dels organitzadors que disposaven d’un equip de megafonia que no ha permès que els missatges arribessin a la majoria dels assistents. Això ha fet que un dels oradors, Domiciano Sandoval es queixés de la manca de suport de l’Ajuntament.

Des de la tarima s’han recordat els objectius de la jornada: protestar contra la pujada ‘de merda’ del 0,25% de les pensions i reclamar el retorn al mecanisme de revalorització automàtica vinculant les pensions a l’IPC. En la mateixa línia s’ha criticat el buidatge de la guardiola de les pensions fet pel govern del PP. La ministra Fátima Báñez i el president espanyol, Mariano Rajoy han estat blancs de les crítiques.

Sandoval, líder de la Marea Pensionista ha advertit als concentrats que «avui comença un nou cicle de mobilitzacions». Abans una pensionista ha cridat de l’estrada a l’adhesió dels jubilats a la vaga del 8 de març. «Aquesta mobilització ha de tenir incidència i ha de ser també vaga de consum», ha dit. Sandoval ha deixat clar que «tots som dones» referint-se a la protesta del 8 de març. També ha convocat els pensionistes a participar activament en la manifestació que es farà el 24 de març en favor de la renda bàsica «no pot ser que l’administració deixi abandonats els que no tenen res», ha dit.

Manifestació de pensionistes a Via Laietana foto: Tomeu Ferrer

“Nos ens van doblegar”

El 5 de maig hi ha prevista també una assemblea massiva de la Marea Pensionista a les Cotxeres de Sants. Les mobilitzacions tenen com a objectiu fer un torcebraç al govern «perquè abandoni les polítiques ‘austericides’i faci una aposta a favor de l’Estat de benestar»., ha dit Sandoval, que ha acabat citant Marcelino Camacho, fundador de CCOO: «Ni ens van domar, ni ens van doblegar ni ens domesticaran», ha dit.

Els ànims estan escalfats entre les dones i els homes pensionistes. Sense aquesta presa de consciència no s’explicaria que les 10 del matí la plaça de Catalunya s’hagi omplert de gent vinguda de Barcelona i les poblacions del voltant. Molts cartells fets a mà indiquen d’on venen: La Plataforma Unitària de Pensionistes de Badalona. La vocalia de pensionistes de l’associació de veïnes i veïns de la Barceloneta o diverses entitats de l’Hospitalet i també de llocs com Mataró, entre altres.

Quan la concentració no s’havia donat per acabada ha començat una manifestació espontània. Des de plaça de Catalunya ha sorgit un grup que ha anat caminant cap a Via Laietana. Aproximadament eren unes 10.000 persones. Al davant no hi havia pancarta, només cartells fets a mà. «És una injustícia, tota la vida treballant perquè ara ens diguin que apugen una misèria», afirmava la Maria, de l’Hospitalet, des de la segona fila de la manifestació. Al seu costat el Jordi, de la Barceloneta, explicava també que «quan cal comprar armament sempre hi ha diners, però per a la gent que ha cotitzat durant 40 anys ens diuen que no hi ha un duro». Altres espontanis s’afegeixen i diuen pestes del govern espanyol i la seva polític.

Un grup de pensionistes a Plaça de Catalunya foto: Tomeu Ferrer

Un grup de pensionistes a Plaça de Catalunya foto: Tomeu Ferrer

Estos ladrones, nos quitan las pensiones

Una altra cosa que es notava a la manifestació i abans a la concentració era una certa imatge d’unitat àmplia: el català i el castellà se sentien en els crits amb normalitat. I entre les reivindicacions es notava una barreja considerable. La gent cridava: «el pueblo unido jamás será vencido», «más pensiones y menos aviones», o «esto nos pasa por un gobierno facha». També s’han sentit amb força alguns crits que fan recordar el 15M: «no hay pan para tanto chorizo», o «Rajoy dimisión» o el clàsic entre els jubilats: «estos ladrones, nos quitan las pensiones». Finalment, un crit que mou a la gesticulació: «manos arriba, esto es un atraco», metre tots aixequen les mans.

Entre el mar de persones manifestant, la majoria amb canes, un grup de noies joves, «de Sants», diu la Montse, «estem parades de veure la marxa que tenen els jubilats» expliquen. Sembla que al Govern del PP se li ha obert un nou front: la protesta dels jubilats, que tot just comença.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*