Sota el lema ‘Prou precarietat a la universitat. No a la LOSU’, professorat associat de diverses universitats catalanes van fer vaga el dimecres 22 de març per mostrar el seu rebuig contra la Llei orgànica del sistema universitari aprovada al Congrés dels Diputats i al Senat.
Demanen regular la figura del professor associat i rebutgen la precarietat laboral del sector. Defensen una universitat pública i de qualitat i s’oposen a la “mercantilització” dels centres universitaris. I és que denuncien que no pot haver-hi una bona educació si les condicions laborals dels professors són precàries.
L’aturada va estar convocada pels sindicats CGT Ensenyament i COS i va tenir el suport de diverses plataformes de docents associats d’universitats com la UB, la UAB i la UPC.
Via Laietana plena amb un crit unànime:
Prou precarietat a la Universitat!
I tu, Ministre @subirats9 , de quin costat estàs? pic.twitter.com/JWLAAMuMjE
— CGT UAB (@CGT_UAB) March 22, 2023
La jornada de vaga va finalitzar amb una manifestació que va sortir a les 18:30 a la plaça Universitat i que va recorrer els carrers del centre de Barcelona.
La LOSU estableix que només el 20% del col·lectiu docent podrà ser professor associat, mentre que fins ara és del 40%. Per això, els manifestants s’oposen a la possibilitat que s’acomiadi el 20% restant.
Segons explica CGT en un comunicat, “la gota que ha fet vessar el vas ha estat la recent aprovació de la LOSU, que, lluny d’arreglar la situació del professorat associat en frau de llei, en legalitza la precarietat, reduint potencial docent i salari del professorat associat, i fent-los ‘indefinits’ justificant l’acomiadament objectiu per canvis en el pla docent”.
“Com ja hem vist en els darrers intents de modificació del Model de Dedicació Acadèmica, punta de llança del que serà la LOSU, l’objectiu és estabilitzar professorat sobrecarregant plantilla permanent, a costa d’acomiadaments massius de professorat associat”, afegeix el sindicat.