El 5 d’octubre comença un dels primers judicis instats pels treballadors de Barcelona Televisió (BTV). Afecta quatre empleats subcontractats per Antena Local (Mediapro) que fins a la darrera temporada realitzaven el programa la darrera temporada feien ‘El Pla B’. Els denunciants estan ara sense feina després d’haver treballat a BTV, la cadena de televisió municipal de Barcelona.
El cas dels quatre que han dut l’empresa al jutjat és el primer d’un reguitzell de denúncies que abasten uns 60 treballadors que han presentat denuncies per cessió il·legal contra BCN Audiovisual (Lavínia) i Antena Local. Però, segons explicava el comitè d’empresa el març passat, la situació legal dels que han denunciat podria estendre’s a la major part dels 185 treballadors de la societat.
Informació i Comunicació de Barcelona (ICB) és una empresa propietat de l’ajuntament que té una vintena d’operaris.
Tot això passa quan en les setmanes vinents s’adjudicarà el concurs per a la subcontractació dels serveis tècnics i informatius de BTV. Segons fonts laborals l’oferta de l’actual contractista, el grup Lavinia, és la que tindria més possibilitats d’endur-se el conveni. Els treballadors haurien preferit que el concurs no es produís, però admeten que amb la llei a la mà no era possible aturar aquest procés. En aquest sentit fan vots perquè aquest sigui el darrer concurs. Sigui com sigui, entenen que una part dels 163 treballadors subcontractats no hauran d’esperar ni dos anys per a passar a dependre directament d’ICB.
El nou ajuntament de Barcelona, segons els treballadors, ja ha analitzat què pot suposar que les demandes dels treballadors es guanyin i els demandants s’incorporin a ICB.
Les autoritats barcelonines adjudicaran el concurs en marxa, tenint en compte el que pot passar amb les denúncies que hi ha posades. Si la justícia dictamina que hi ha hagut cessió il·legal de treballadors, en alguns casos durant gairebé 20 anys, la conclusió més plausible pot ser que es posi fi la situació irregular de tota la plantilla, afirmen els treballadors. Perquè això es pugui fer cal canviar el contracte programa subscrit l’any passat entre l’Ajuntament de Barcelona i l’empresa ICB. En aquell document s’obria la porta a modificacions, però també s’especificava els serveis que restarien externalitzats i, perquè això passi cal que ho aprovi el ple municipal. En aquest sentit, els treballadors mantenen contactes amb el grup de govern, a través del grup de Treball per a la internalització, i també mantenen contactes amb els grups de l’oposició.
El judici comença dilluns, 5 d’octubre a la Ciutat de la Justícia on s’ha convocat una concentració de periodistes i treballadors de la informació, en solidaritat amb els denunciants i a favor dels mitjans públics d’informació.