El nombre de treballadors de les empreses multiservei de la regió metropolitana dobla els que ocupa el grup Seat. En concret, les empreses multiservei donen feina, com a mínim a 27.326 persones, mentre que el grup automobilístic té en totes les seves empreses, 13.400 operaris, segons les dades de les darreres eleccions sindicals. Així, doncs, les empreses nascudes a l’ombra de la reforma laboral i que els sindicats acusen de precaritzar fins a límits extrems les condicions de treball, dupliquen la plantilla de la primera empresa industrial, no només de la regió metropolitana, sinó de Catalunya.
Com a regió metropolitana, la UGT compta les comarques del Baix Llobregat, Barcelonès Nord, Maresme, Vallès Occidental, Vallès Oriental i els municipis de l’Hospitalet de Llobregat i de Barcelona.
Les dades sobre la importància i els efectes de la proliferació de les empreses multiservei han estat revelades en un estudi del sindicat presentat dimecres, 21 de març.
L’informe esmentat és el primer que es fa sobre la importància que en el conjunt de l’economia catalana han assolit les empreses multiservei. Tanmateix, tant Afra Blanco, dirigent de la UGT, com Josep Santcristòfol, secretari de la regió metropolitana de Barcelona del sindicat.
Per aconseguir la informació la UGT ha hagut de rastrejar els registres i també les altes de les empreses que entre les seves activitats inclouen el que es diu prestar serveis integrals. Aquestes companyies, gràcies a les facilitats de la reforma laboral, regulen les seves condicions de treball d’acord amb convenis d’empresa. La reforma fa que en cas d’haver-hi més d’un conveni al qua podrien acollir-se els treballadors, el que té preeminència és el d’empresa. Per tant, els convenis col·lectius d’aquests companyies són de mínims. Això permet que les empreses que subcontracten part de la seva activitat amb empreses multiservei s’estalviïn la diferència entre els salaris del sector i els de les subcontractades.
Acomiadaments per ERO versus ocupació en multiservei
UGT de Catalunya ha fet una comparació interessant. Per una banda ha comptat el nombre de llocs de treball destruïts a la regió metropolitana per Expedients de Regulació d’Ocupació (ERO) d’extinció d’ocupació, que van ser 25.526, amb la plantilla de les empreses multiservei, 27.326. Això demostra que la reforma laboral ha produït un trossejament de l’ocupació i de cap manera ha creat feina nova, segons Santcristòfol. La diferència entre una xifra i l’altra es pot explicar pel fet que la nova ocupació té un alt índex de temporalitat i parcialitat.
Les empreses multiservei han començat a ser conegudes per l’opinió pública arran de conflictes com els de les cambreres de pis d’alguns hotels o de societats que com SEUR han subcontractat part de la seva activitat ordinària.
Des de la UGT s’apunta ara un element nou. Segons ha explicat Santcristòfol, s’han detectat empreses que aconsegueixen una comanda de serveis en ajuntaments o organismes públics supramunicipals. Després, en alguns casos, les companyies adjudicatàries subcontracten aquell servei a una empresa de serveis integrals, “sense que a l’ajuntament en sàpiguen res”.
D’on surten les empreses multiservei? L’estudi mostra que moltes són filials d’Empreses de Treball Temporal (ETT). Curiosament les ETT no poden aplicar, quan cedeixen treballadors a una segona companyia, salaris inferiors als de l’empresa que les contracta. També hi ha empreses que són filials de grans grups, com Ferrovial, i altres, moltes, que són simplement negocis de particulars que han vist en la normativa de la reforma laboral una possibilitat de fer negoci amb poc risc.
De les empreses multiservei analitzades, un 1,34% són grans companyies, que tenen més de 250 treballadors adscrits. Un 8,87% són empreses de grandària mitjana, de fins a 250 operaris; un 31,47% són empreses que tenen una plantilla entre els 10 i els 50 treballadors i finalment, el 58,30% de les empreses multiservei són micro empreses, és a dir, tenen menys de 10 treballadors ocupats.
Les companyies esmentades se situen especialment a la ciutat de Barcelona, un 49,48%. En segon lloc al Baix Llobregat, en un 11,6% mentre que en la resta de comarques de la regió metropolitana la incidència en cap cas arriba al 5%.
Un treballador d’una empresa multiservei cobra de mitjana 6.000 euros menys a l’any que el de l’empres en la qual fa la feina, segons constata l’estudi del sindicat.
UGT manté des de fa mesos una campanya contra les empreses multiservei. Es basa en alguns punts. Un és reclamar la derogació de les reformes laborals, origen, afirmen, del problema. El segon consisteix a demanar la implicació de les administracions pel que fa a la persecució del frau. Un altre punt és anulació de la categoria de registre de les empreses que emparen les pràctiques irregulars. A més, reclamen un acord amb patronals i administració per regular l’externalització i subcontractació a tota l’administració pública de manera que s’eviti el recurs a empreses multiservei. I amb caràcter general es reclama que els convenis aplicable als treballadors de l’activitat externalitzada de les empreses siguin els sectorials i no els de l’empresa que assumeix l’externalització.
A més, la gravetat de la situació i la nova correlació de forces han fet que estigui en marxa una proposta parlamentària per canviar la regulació de les empreses multiservei.