CCOO de Catalunya constata, a la llum dels resultats de l’Enquesta de Població Activa (EPA) del 2019, que l’increment del Salari Mínim Interprofessional (SMI) no ha afectat l’ocupació, de manera que s’ha reduït el nombre d’aturats i ha augmentat el nombre de llocs de treball creats. a Catalunya s’ha reduït en un 3,9%respecte el trimestre anterior, és a dir, hi ha 16.300 aturats i aturades menys, tenint com a resultat un total de 405.800 persones sense feina. En termes interanuals, l’ocupació ha augmentat en 87.000 persones, increment que significa un2,6%. La taxa d’ocupació per al quart trimestre de 2019 és del 55,1% a Catalunya, segons el sindicat.
L’organització afirma que contra el que analistes diversos havien opinat, l’augment del salari mínim, en un context en el qual moltes persones havien perdut la protecció que es donava el seu conveni sectorial, no només no ha suposat un creixement de l’atur, com auguraven fonts properes a la patronal i a la dreta mediàtica, sinó que l’increment d’ingressos fruit de la pujada decidida ha estat positiva per als afectats i ha contribuït a dinamitzar l’economia.
L’EPA també dóna pistes sobre les condicions en què les persones ocupades treballen. En aquest sentit, durant el quart trimestre de 2019,el nombre de persones assalariades amb contracte indefinit es va incrementar a Catalunya en 81.100 persones respecte a un any enrere (3,6%),mentre que el nombre de persones amb contracte temporal va caure en 9.300 persones assalariades (1,5% de reducció).
En relació al tipus de jornada, la xifra de persones que treballa a jornada parcial augmenta en 26.400(5,3% més)i el nombre de persones que ho fa a jornada completa incrementa en 60.500(2,1%d’increment)respecte l’any 2018.La taxa de parcialitat augmenta fins al 15%, amb una distància de més de14 punts percentuals entre homes(8,2%) i dones(22,6%).
En les conclusions de la seva anàlisi, CCOO es referma en l’exigència al Govern central de la necessitat de derogar la Reforma Laboral per garantir els drets de les persones treballadores, afavorir l’estabilitat i combatre la precarietat, a través del diàleg social. També, entre altres punts, exigeix més recursos per combatre el frau en la contractació, especialment en sectors feminitzats.