Serà d’un 1 de Maig atípic, com reconeix el secretari general d’UGT. Josep Maria ‘Pepe’ Álvarez Suárez (Belmonte de Miranda, Astúries, 1956) ja prepara la tradicional cita anual mentre parla amb Apuntes de Classe sobre crisi, els ERTO i el diàleg i l'”escut” social.
Com valora la reincorporació i l’estat actual de la crisi en termes de drets dels treballadors?
La reincorporació està sent complexa, sobretot en aquelles petites empreses on no hi ha presència dels sindicats. I allà on no hi ha EPI suficients, on a les empreses els costa molt adaptar les instal·lacions a la nova situació. Tinc aquesta sensació de precarietat en moltes petites empreses. Estem en una nova conjuntura i caldrà anar millorant i construint. Pel que fa a protecció tenim dues qüestions que es toquen. D’una banda estem davant la crisi que s’aborda amb més protecció social. Crec que posar en marxa els ERTO, tenir a quatre milions de persones, que si no molts d’ells estarien acomiadats, en hibernació, amb el propòsit que les empreses recuperin l’activitat, em sembla que és una mesura molt potent. També ens queda una part molt important, segurament prop d’un milió, de treballadors que no tenen cap cobertura, pels que ens sembla important que el Govern implementi l’Ingrés Mínim Vital.
Com valora les mesures laborals al voltant del coronavirus?
Crec que s’ha fet un gran esforç posant en marxa aquest procés dels ERTO, que a més ha saturat als serveis de l’Administració. Crec que queda una cosa molt important: veure com mantenim aquest procés i els anem incorporant a l’activitat, a veure si mantenim una part molt important, jo crec que això serà difícil, de les empreses i serveis que han tancat.
Són els ERTO la millor solució, o menys dolenta, per al mercat laboral? També li he de preguntar per aquest ERTO a la UGT a Catalunya de què han informat alguns mitjans i que un altre sindicat, CGT, ha denunciat davant Inspecció per presumpte frau.
L’òptim és, com nosaltres plantejàvem, que pogués cobrir fins al 100% de la cobertura als treballadors en els ERTO, però en tot cas jo crec que és positiu. En relació amb la segona pregunta, que jo sàpiga fins ara UGT no ha presentat cap ERTO, estan en tot cas en elaboració. Em sembla absurd que sense haver-se presentat s’hagi posat una demanda. Nosaltres hem incrementat l’atenció, sobretot, telemàtica, mantenim l’afiliació a l’alça i jo crec que les organitzacions sindicals han de tenir absoluta solvència per fer front als pagaments i no dependre de ningú. Crec que si es presenta l’ERTO serà d’acord amb aquest context, la resta és propaganda, com si pensessin que a ells no els afectarà també. Allà cadascun amb les seves responsabilitats.
Com valora el funcionament de diàleg social amb el Govern i la CEOE?
Jo ho valoro positivament i espero que puguem arribar a un segon acord de deshibernació de l’economia, de la reincorporació dels treballadors a les seves empreses i, pensant en hostaleria i turisme, que ens permeti no perdre l’any. En l’última reunió amb el Govern plantejàvem la necessitat d’articular una certificació, una mena d’ISO per a establiments de tal manera que els clients tinguessin la seguretat que hi ha controls que no permetin els contagis.
Com encara UGT aquest 1r de Maig tan estrany?
Serà atípic. És un primer de Maig que farem en les xarxes socials. Des de primera hora del matí els ciutadans podran seguir els actes que tenim programats conjuntament amb Comissions Obreres i de 6 a 8 del vespre tenim previst un concert que dedicarem a les persones que treballen en els serveis essencials, al personal sanitari, a les persones de neteja dels hospitals, transport sanitari, però també als reposadors, caixeres, treballadors del sector alimentari, del camp o als conductors d’autobusos o de trens. I també serà un homenatge als representants sindicals, que han estat vetllant perquè es pogués exigir protecció i que es mantinguin els drets en les empreses.
La necessitat de sindicar-se és una lectura extraïble d’aquesta crisi?
En tot cas és col·lateral, però efectivament, crec que això ens ha reconciliat amb una part dels treballadors que ha vist la utilitat de les organitzacions sindicals que potser en un altre moment no s’ha vist.
Es poden treure lliçons d’aquesta crisi?
Hem de treure’n moltes. Aquells que fa temps que diem que els diners dels espanyols on millor estan és a la butxaca haurien de demanar perdó. Els problemes que tenim són conseqüència d’aquesta irracional baixada d’impostos que s’ha anat fent sense gaire seny. És curiós perquè són els mateixos que després demanen a l’Estat que pagui als autònoms, etcètera. Hem vist situacions dantesques en les residències, amb la gent que ens ho ha donat tot, que ens ha portat la democràcia. Algunes d’aquestes coses es podien haver evitat si s’haguessin posat recursos. Per això nosaltres demanem una auditoria de residències corresponent als últims quinze anys.
Quin tipus d’escenari social preveu a mitjà termini? Creu que el denominat “escut social” del Govern serà capaç de contenir el descontentament social?
L’escut social estem treballant cada dia per mantenir-lo, cosa que no és gens fàcil. Des del punt de vista dels drets nosaltres mantindrem un nivell d’exigència molt alt perquè ens sembla fonamental. Cal aconseguir que el bloc dels països de sud d’Europa li diguin a la UE que aquesta pandèmia s’ha d’abordar amb criteris europeus. En part les conseqüències d’aquesta pandèmia es deuen a limitacions que ens han minvat serveis i la capacitat productiva de béns que necessitàvem per protegir-nos en el dia a dia. Europa ha de donar una resposta i Espanya necessita no dependre tant del turisme, treballar en Investigació i Desenvolupament i que les empreses produeixin amb més valor afegit.