“Que tot està per fer i tot és possible”. Amb aquest vers de Miquel Martí i Pol, el poeta obrer de Roda de Ter, ha acabat Javier Pacheco el discurs de cloenda de l’11è congrés de CCOO de Catalunya on ha estat nomenat secretari general. La intervenció ha estat una interpel·lació constant al sindicat a activar-se per afrontar de manera protagonista l’alternativa als efectes de la crisi econòmica en el món del treball i també a la societat.
Pacheco ha detallat en la seva intervenció les actuacions que el pla d’acció del sindicat ha aprovat. Totes sumen 165 mesures. La lluita contra la precarietat en el treball. La millora de les condicions de treball i de vida de la classe obrera. La unitat d’acció amb la resta del moviment sindical del país. La reversió de les reformes laborals a partir dels convenis col·lectius i de la confluència del moviment sindical amb moviments polítics i socials. La lluita pels drets de la dona i en concret la feminització de CCOO. La renda garantida de ciutadania. L’acord nacional per a la indústria a Catalunya i el compromís ferm del sindicat en favor d’un referèndum d’autodeterminació al país, que doni solucions «i no sortides» al conflicte polític que s’hi dóna, són alguns dels punts que ha desenvolupat Pacheco.
El llistat d’actuacions que s’han d’endegar de manera immediata, l’ha emmarcat Pacheco en el convenciment que CCOO, és «la primera força sindical de Catalunya» i en conseqüència, la primera força social del país, cosa que li reserva tenir un paper determinant.
Als afiliats i delegats els ha encomanat que dugin el debat social i polític als centres de treball. Que no es limitin a la reivindicació laboral clàssica. Al mateix temps ha recordat que reclamacions com la supressió de les reformes laborals no s’han de fiar només a l’acció al Parlament espanyol, sinó que “els convenis són font de llei i a partir d’ells es poden aplicar, empresa a empresa, els canvis que volem fer”.
Deures urgents
Al conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, present a la sala, Pacheco l’ha instat a enllestir, si pot ser abans de l’1 de maig, el pacte nacional per a la indústria a Catalunya. Al govern català li ha reclamat l’aprovació de la Renda Garantida de Ciutadania, que “ha de ser compatible amb les rendes del treball perquè a Catalunya hi ha molts treballadors que no poden viure del seu salari”. Sobre l’acord estatal de salaris Pacheco ha dit “hem de disputar uns millors salaris perquè els beneficis de la recuperació s’han quedat fins ara en les butxaques dels empresaris”. I ha esmentat com imprescindibles les clàusules de revisió que garanteixin el valor dels sous.
Referèndum clar i vinculant
Pacheco ha fet també una encesa defensa de la resolució adoptada en el congrés en el sentit que el sindicat reclama la celebració d’un referèndum d’autodeterminació que sigui vinculant, perquè Catalunya “necessita una solució política i no una sortida política», ha dit.
Tota la intervenció del nou secretari general de CCOO ha estat una crida al sindicat, que ha de “passar a l’ofensiva” i abandonar la posició defensiva i la instal·lació en el lament, fent un pas endavant i començar a parlar en positiu de l’educació, la sanitat i les pensions que els ciutadans necessiten.
En relació amb la unitat d’acció, Javier Pacheco ha apel·lat la resta d’organitzacions sindicals a trobar una forma d’autoconvocar-se a una jornada per construir un marc d’acció unitari amb allò que les uneix dins de la seva pluralitat: “La gent necessita això”, ha dit.
També s’ha referit a les forces polítiques i socials a les quals ha reclamat la construcció d’una alternativa progressista i d’esquerres.
Per fer les tasques esmentades el secretari general ha instat els 140.000 afiliats de CCOO de Catalunya i els seus 21.000 delegats i delegades a actuar activament amb duent propostes i debats, al si dels centres de treball i a l’interior de la societat.
L’executiva en femení
En clau interna ha parlat del procés de feminització viscut per CCOO, una prova del qual és la nova executiva, formada per cinc dones i quatre homes: Pacheco com a secretari general. Montse Ros com a portaveu, responsable d’organització i de comunicació. Dolors Llobet, encarregada d’afiliació, participació i coordinació dels òrgans de direcció. Cristina Torre, responsable d’acció sindical. Toni Mora, que realitzarà les tasques corresponents a política territorial, acció social i migracions. Carlos del Barrio, a càrrec de polítiques sectorials i sostenibilitat. Alba Garcia Sánchez, responsable de Dones, diversitats i polítiques LGTBI. Ricard Bellera s’encarregarà de Treball, Economia i Estudis i finalment, Michela Albarello que es fa càrrec de les àrees d’Internacional i Cooperació.
A l’inici de la intervenció del secretari general, aquest ha fet un homenatge al seu homòleg sortint, Joan Carles Gallego. En els tres dies del congrés els delegats i convidats s’hi han referit repetidament a Gallego. Li han agraït que conduís el sindicat amb mà ferma durant el període de crisi econòmica, adoptant, alguns cops, decisions dures també en clau interna. Tots han coincidit a lloar la seva capacitat de treball i de diàleg.
A la jornada de cloenda del congrés sindical hi ha volgut ser el candidat únic de la confederació estatal a substituir Ignacio Fernández Toxo com a secretari general, Unai Sordo. Ttambé hi han estat pressents altres responsables i delegats d’altres unions territorials de CCOO.
En l’àmbit polític, a més del conseller Baiget, ha assistit l’alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín; Agustí Colom, regidor de Barcelona i diversos diputats del Parlament i el Congrés dels Diputats.