Una nova setmana, professionals sanitaris de diversos centres de Catalunya de tipus residencial, assistencials i sociosanitaris agrupats sota la iniciativa ‘sanitàries en Lluita’ –que reuneix personal de tots els àmbits de salut- s’han manifestat a les portes dels seus centres de treball per reclamar “una sanitat 100% pública” i revertir les retallades en el sector després del seu paper durant la pandèmia del coronavirus.
Aquestes treballadores i treballadors van iniciar la seva petita revolta just quan la crisi del covid-19 reduïa la seva incidència. Inicialment es van centrar a recuperar el 5% del seu salari que la Generalitat, seguint l’estela de l’Estat, els va retallar l’any 2010 i que no han recuperat encara.
Fonts dels convocats mantenen la convocatòria cada dimecres davant de residències, centres de salut mental, atenció primària, hospitals i centres sociosanitaris, entre d’altres, que tinguin personal que participi en les esmentades mobilitzacions.
Entre reclamacions d’aquest col·lectiu de personal sanitari hi ha aspectes com que fan, han obtenir “sense negociació prèvia” equips de protecció individual (EPI) en condicions, tenir també accés a proves de diagnòstic de coronavirus per a tot el personal; recuperar el 5% del sou que els va ser retallat; el cobrament anual íntegre del salari per objectius en una paga anual fixa i també la part de les pagues extraordinàries que formen part del seu sou.
El moviment, nascut inicialment per recuperar la paga que els va ser manllevada fa deu anys s’ha ampliat i ara també exigeix una taula de negociació amb la consellera de Salut , Alba Vergés; que la sanitat públic empari les persones migrants independentment de la seva situació administrativa i que les residències de la gent gran siguin gestionades directament per Salut.
Els sanitaris, en la seva primera mobilització, reclamaven que les autoritats del país contribuïssin amb coses pràctiques a la dignificació de la sanitat enlloc de fer només declaracions d’agraïment.
Els treballadors sanitaris demanen també la reversió l’actual model sanitari català, on conviuen la sanitat pública, la que s’imparteix a partir de concerts i la directament privada. En aquest sentit exigeixen que la sanitat a Catalunya es doti dels recursos necessaris per a l’assistència i la investigació , també que es realitzi efectivament la reobertura de tots els centres d’atenció primària (CAP).
S’eixampla la taca d’oli
A la ciutat de Barcelona s’han produït concentracions a l’ambulatori de Molí Nou i el CAP Pare Claret de Gràcia, així com a l’Hospital de la Mar, l’Hospital de Sant Pau i l’Hospital Clínic.
També s’han concentrat professionals de l’Hospital Moisès Broggi, de Sant Joan Despí, de l’Hospital Parc Taulí de Sabadell, de la Fundació Hospital de l’Esperit Sant de Santa Coloma de Gramenet i l’Hospital de Mataró.
Aquesta setmana s’han sumat a la iniciativa treballadores i treballadors de l’Hospital Santa Caterina de Salt, el centre geriàtric Palafrugell Gent Gran , l’Hospital del Vendrell, de l’Hospital Pius de Valls, i de l’Hospital de Sant Pau i Santa Tecla i la residència de l’Alt Camp.