Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
L’empresa de components Nobel Automotive, a Sant Joan Despí, tancarà la fàbrica per deslocalitzar la producció en diverses empreses del grup repartides i acomiadarà uns 200 treballadors. Diuen que ho fan pel mal moment del sector derivat de la pandèmia i que estan “en fallida tècnica”.
Després de donar a conèixer inicialment aquesta notícia durant el mes de juliol, els treballadors de la fàbrica van iniciar mobilitzacions i ara, en començar les negociacions per fixar els Expedients de Regulació, els treballadors han registrat una vaga indefinida per exigir alternatives al tancament.
Plastiques Nobel és una fàbrica de tubs de fluids: benzina, híbrids, gasoil… Com ens explica Igor Montesinos, delegat de CGT i membre del comité dels treballadors, l’empresa va voler realitzar ja un ERO a 24 famílies a inicis del 2019 que no es va acabar executant. Aleshores els hi van entrar més de 60 prototips de cop i enlloc de fer fora aquestes 24 van contractar 40 persones més. “Amb el tema de la benzina estava la cosa fluixa perquè piquen fort els híbrids però amb aquests 60 prototips, que vam començar a fer de manera manual fins que els vam passar a robòtica, ja començava a funcionar tot”, comenta Montesinos.
Els treballadors no van entendre aleshores rebre de cop l’anunci de tancament: “‘Extinció per causes objectives econòmiques’, deien i sí que és cert que arrossegàvem pèrdues però no eren cap a ningú, no hi havia cap prèstec ni crèdit”, segueixen des de la CGT. Eren pèrdues amb el propi grup: Orhan Holding. Un grup turc que té fàbriques a Turquia, Romania, Eslovàquia, Tànger, Mèxic o Japó.
Els sindicats denuncien també que en rebre l’ERO d’extinció van veure que es parlava de deslocalització. Montesinos ens explica que els prototips que estaven desenvolupant només s’havien aconseguit acabar a la planta de Sant Joan Despí. Es queixa que sigui aleshores, «ara que havia començat a arrancar i a donar clients” que es faci la deslocalització.
Negociacions sense propostes per part d’Orhan Holding
El 26 d’agost empresa i comitè van iniciar els seguits de reunions que encara duren. Posar sobre la taula la documentació i un calendari de reunions va dur a una segona reunió on els treballadors van reclamar el seu lloc de feina i l’empresa, com diu Montesinos, «va venir sense propostes. Només els hi va preocupar tenir clar el sou base i l’antiguitat de cada treballador per poder fer els papers».
“Nosaltres vam reclamar la feina i els hi vam dir que li diguessin al turc que l’empresa podia tirar endavant i ser solvent”, explica. Però el grup, en comptes de tractar el tancament de manera directe a través dels responsables de l’empresa ha contractat un buffet anomenat Vilarrubí Abogados. Un buffet que segons Montesinos, “no volen parlar de futur, només volen parlar del passat i del present”.
Així, a la tercera reunió van demanar un interlocutor vàlid per parlar de la viabilitat de l’empresa però sense obtenir més resposta que la necessitat de tenir clares les dades dels treballadors. “Ells ens diuen que no duen cap proposta, que primer han de mirar els números i que estigui tot bé. Si s’han de mirar els diners entenem que estan lligats i que la primera proposta que facin serà també l’última”, diu Montesinos. I va ser per això que es van aixecar de la taula i van marxar.
Demà dimecres tindran la propera reunió però mentrestant ja han registrat una vaga indefinida la qual, segons ha avançat CCOO, un dels sindicats del Comitè d’empresa, començarà el dilluns 14 de setembre i “aniran fent en funció de com avancin les negociacions de l’expedient”. De fet, com expliquen des de CCOO, aquesta setmana també han començat a fer concentracions a les portes de la fàbrica, coincidint amb les pauses de l’esmorzar i el berenar, per deixar palès el seu rebuig a l’ERO i per defensar la continuïtat de l’activitat a la planta i els llocs de treball. De moment, a més, avui han sortit a tallar l’Avinguda Barcelona de Sant Joan Despí.
La convocatòria arriba mentre Catalunya viu tot un seguit de mobilitzacions a les fàbriques vinculades a l’automòbil. És el cas d’Acciona i Nissan, Saint Gobain i també d’un altres tipus com Bosch.