Les treballadores que fan la neteja a la residència de gent gran Puig d’en Roca, de Girona, estan en vaga indefinida. El seguiment és del 100%, segons la UGT de Girona. De fet, la neteja a les instal·lacions només l’assumeix una treballadora per torn, d’acord amb els serveis mínims fixats pel Departament de Treball, afers socials i famílies. De fet, els serveis corresponen a un terç de la plantilla habitual.
Què ha dut a les treballadores que fan la neteja de la residència a declarar-se en vaga? La història és recurrent. L’empresa que les ha contractat, Kluh Linaer, no ha pagat les nòmines de març i d’abril, així com la paga extraordinària que s’havia d’abonar entre els dies 15 i 31 de març.
Fonts sindicals consultades han explicat que la situació de les treballadores, que tenen uns salaris molt ajustats és actualment desesperada. De fet, i per intentar desbloquejar la situació es van fer abans dos dies de vaga, que no han mogut la voluntat de l’empresa. La situació és tan alarmant que els mateixos usuaris de la residència han signat un manifest en solidaritat amb les treballadores en vaga perquè no cobren, encara que la seva actitud els perjudiqui.
Un dels problemes amb què es topen els sindicats és que els resulta gairebé impossible posar-se en contacte amb la companyia per intentar arribar a un acord. Kluh Linaer és una multinacional que té la seva seu a Mallorca, i des d’allà gestiona una gran quantitat de concessions públiques de neteja a les quals accedeix perquè fa les ofertes econòmicament més baixes, afirmen a UGT. La contrapartida d’aquesta situació és que per motius que es desconeixen la companyia s’endarrereixi en el pagament de les nòmines.
Rescissió de contracte a Ciutat de la Justícia
Una situació semblant a la de Girona ha passat a la Ciutat de la Justícia, on a causa dels impagaments salarials les treballadores i treballadors de Kluh Linaer van fer una setmana de vaga reclamant que la companyia es posés al día en l’abonament de les nòmines. El resultat, segons el sindicat CGT, que va encapçalar les protestes va ser que l’ens públic va rescindir finalment el contracte.
A Badalona els retardaments en cobrar els salaris van causar una vaga de les treballadores que s’encarregaven de la neteja de l’Institut Municipal de Serveis a les Persones (IMSP), de la ciutat. La protesta va fer que durant el passat abril el personal que netejava els centres públics d’educació especial i també els centres de salut mental es mantingués en vaga. A la fi el mecanisme per regularitzar la situació va consistir en el fet que l’ajuntament va avançar el pagament de factures, que usualment hauria abonat quan tocava. Tanmateix la reivindicació de les treballadores i treballadors era que el consistori trenqués el contracte amb Kluh Linaer, cosa que no s’ha fet perquè, segons fonts municipals l’operació hauria tingut uns costos importants.
El modus operandi de la companyia és, expliquen sindicalistes que s’han encarregat de gestionar conflictes, semblant. Primer es fan unes ofertes inusualment baixes i després, sense avisar, s’endarrereixen els pagaments. Un portaveu de la UGT que no vol ser esmentat explica que «s’ha de dir que en alguna ocasió algun departament de la Generalitat es podria haver retardat a pagar alguna factura, llavors, de manera gairebé aleatòria l’empresa deixa de pagar els seus treballadors. I hem vist que de vegades els afectats no tenen res a veure amb el departament oficial que s’hauria endarrerit, sinó més aviat amb el fet que la morositat tindria menys ressò», afirma. Segons aquest sindicalista, sembla que l’empresa opera amb un càlcul cost-benefici vinculat amb el manteniment del servei i els baixos preus a què obté de les concessions, preus baixos que compensa pagant salaris també fora del mercat, explica.
Kluh Linaer opera també fora de Catalunya. I en aquests àmbits es repeteix el patró: concessions públiques, impagaments salarials i de vegades intervenció dels organismes oficials per instar que la societat es posi al dia. Això ha passat a Alacant en un hospital públic i també a Aragó, en instal·lacions dependents del govern regional.
De fet, l’empresa amb seu a Mallorca va perdent algunes de les concessions, gairebé totes públiques, que havia aconseguit. Així, a Girona havia tingut fa un temps la concessió de la neteja de les comissaries de Mossos i altres instal·lacions públiques sensibles, i en vèncer no es van renovar.