Just en el moment en què l’emergència sanitària era més gran, la solidaritat amb els treballadors d’aquest sector es va concretar en aplaudiments a pobles, ciutats i davant dels establiments sanitaris. Els professionals de la salut agraïen el gest sortint també a la porta dels seus llocs de treball. Però aquesta setmana, a més d’aplaudir duen cartells que reclamen que els retornin el 5% del seu salari que els va ser arrabassat fa deu anys i que, tot i que la mesura es va vendre com a transitòria i causada per la crisi, se segueix aplicant, com comproven aquests treballadors cada mes al seu full de salaris.
I no són només els ciutadans els qui mostren el seu agraïment a l’actitud heroica dels treballadors sanitaris, els representants polítics de tots els colors s’han omplert la boca de lloances cap al lliurament professional i humà que han tingut els treballadors de la sanitat catalana. «Va ser veient com des de l’àmbit polític ens feien tants copets a l’esquena i ens ensabonaven tant que un grup de persones que treballem a diversos hospitals de Catalunya vam decidir dur la reivindicació al carrer», ho diu Xavier Tarragó, president del comitè d’empresa del Parc Salut Mar, de Barcelona.
Farts de sabó
El president del comitè d’empresa de l’Hospital Moisès Broggi qualificava de «vergonya» que es retingui el salari dels treballadors de la sanitat. Al seu torn, Xavier Tarragó, president del comitè d’empresa de l’Hospital del Mar era també contundent: «ja n’estem farts que ens ensabonin, volem fets, un canvi d’actitud respecte a la sanitat, i recuperar el salari és el primer pas».
L’any 2010, en el moment més dur de la crisi, a iniciativa del govern central, es va retallar un 5% els salaris al personal funcionari, entre ells els sanitaris d’aquest àmbit a Catalunya, actualment unes 44.000 persones. De retruc, la Generalitat va decidir també retallar les aportacions que per acte mèdic feia a una segona xarxa que opera per encàrrec del govern de Catalunya i que està formada per un conglomerat d’entitats de tota mena, des de fundacions a organitzacions sense afany de lucre o consorcis locals, llavors aquest sector consorciat duia el nom de Xarxa Hospitalària d’Ús Públic (XHUP) i que ara es diu SISCAT, sistema sanitari integral d’utilització pública de Catalunya. La reducció dels ingressos de les empreses hospitalàries es va concretar en una retallada del 5% del salari dels treballadors.
La demanda dels treballadors és clara: que tant el govern estatal com el català, deroguin el RD 3/2010 que surt reflectit a les seves nòmines. Aquest reial decret a escala estatal estava catalogat com RD 8/2010 de 20 de maig i suposava l’adopció de mesures extraordinàries per a la reducció del dèficit públic.
Per tant, els sanitaris que formen part de la xarxa totalment pública tenen també una retallada del 5%, que depèn de les decisions que per a tots els funcionaris adopta el govern central, mentre que el SISCAT depèn de la voluntat de la Generalitat.
A finals de novembre passat es va crear la coordinadora 5%, formada per treballadors de diversos centres, com l’Hospital Clínic, el Parc Salut Mar, l’Hospital Moisès Broggi, l’IAS de Girona, i també l’Hospital de Mataró. L’objectiu era aconseguir un compromís polític de recuperació del 5% del salari dels treballadors de la sanitat concertada a Catalunya. «Vam fer un col·loqui amb totes les forces polítiques i totes ens van donar suport i fins i tot el Parlament va aprovar una moció sobre la precarietat laboral al sector públic –que incloïa la recuperació del 5% del sou dels sanitaris– amb 14 vots a favor (comuns, CUP i PP) i 116 abstencions (Cs, JxCat, ERC i PSC-Units). Ens van dir que al gener es tiraria endavant l’augment i encara esperem», diu Tarragó.
Per aquest mateix motiu es va decidir que aprofitant els actes de suport de la ciutadania, es recordaria el deute que, en el seu cas manté la Generalitat amb el sanitaris. Així s’han fet concentracions de personal als hospitals Clínic, Parc Salut mar, Broggi i IAS de Girona als quals s’ha afegit darrerament el centre de Mataró.
Aplaudir i votar en contra
Junt amb les mobilitzacions, la CUP va presentar una moció al Parlament que reclamava la recuperació del 5% als sanitaris catalans. El diputat Vidal Aragonès va retreure als grups parlamentaris que aturessin el ple per aplaudir els treballadors de la sanitat i després votessin “en contra que puguin recuperar el 5% de les seves retribucions del 2010”.
Per als treballadors que es mobilitzen cada tarda davant dels centres de salut, recuperar el 5% que els va ser retallat seria un símbol d’un canvi d’actitud de la classe política respecte de la sanitat. «Volem que la sanitat es dignifiqui, aquí es destina entre el 4 i el 5% del pressupost, mentre que a Europa la mitjana està en el 7% i a França i Alemanya arriba al 9%», diu Tarragó.
La protesta seguirà, tot i que «estem molt cansats, fem jornades de 12 hores i tenim guàrdies cada dos dies. Però seguirem la protesta i esperem que sigui cada cop més massiva», afirma el representant dels treballadors de l’Hospital del Mar.
La ‘pagueta’ catalana
Les darreres hores des del Govern de la Generalitat s’ha declarat que preveuen destinar 30 milions per compensar l’esforç fet pels sanitaris. Aquest anunci ha estat qualificat per Tarragó de «pagueta» i, segons la seva opinió aniria destinada només a una part dels sanitaris, els que formen part de la plantilla directament pública, cosa que deixaria fora de joc, un altre cop els de la xarxa consorciada. Si el repartiment fos igual per tothom, suposaria un incentiu que no arribaria als 700 euros per treballador.
Mentrestant, el president Macron ha anunciat una compensació extraordinària de 2.000 euros al maig per als sanitaris que han lluitat contra el coronavirus. L’executiu belga ha creat l’anomenat ‘bonus Covid-19’ de 1.450 euros, que rebran els professionals de la salut i també els farmacèutics. I fins i tot el govern de l’hongarès, Viktor Urban, ha manifestat que premiarà els seus treballadors de la salut amb 1.400 euros com a reconeixement de l’esforç fet contra el coronavirus.