Cinc col·lectius laborals i set sindicats s’han agrupat i han presentat la campanya ‘Stop Subcontractació’, amb la que volen enviar un missatge clar al govern de coalició de l’Estat espanyol: “Hem d’aconseguir que es prohibeixi la subcontractació”, ha defensat Francesc Queralt, delegat del comitè empresa (Barcelona) de Telefónica Movistar.
El portaveu ha recordat que l’acord programàtic assolit entre PSOE i Unides Podem recollia la regulació de la subcontractació. Ara que s’han iniciat les negociacions entre agents socials per dur-ho a terme, el col·lectiu Stop Subcontractació exigeix que no es permeti fer-ne a les empreses per a fer tasques que formen part de la seva raó social. “Cal que es limitin a casos especials o de valor afegit, que siguin feines que no estiguin relacionades directament amb l’empresa”, ha defensat.
Queralt considera que amb una regulació o reformes de les subcontractacions no se solucionaria el problema de forma total. “No n’hi ha prou, amb l’equiparació salarial, perquè hi hauria formes de saltar-se la limitació. A més, es mantindria la fragmentació de la plantilla que debilita la negociació col·lectiva i divideix els treballadors”, ha avisat. Stop Subcontractació creu que, tot i millorar les condicions, es mantindria la diferència social entre treballadors i exigeix la prohibició de l’externalització excepte casos molt concrets.
“És una problemàtica sobradament coneguda, però la novetat és que diversos col·lectius de Barcelona ens hem ajuntat per fer accions conjuntes”, ha celebrat Queralt. La campanya compta amb el suport dels sindicats CO.BAS, COS, IAC, CGT, CNT, Solidaritat Obrera i EnConstrucció i col·lectius laborals amb experiència reivindicativa, com són els subcontractats a SEAT, els de Telefònica-Movistar, Riders por Derechos, el Sindicat SAD de cuidadores municipals o personal de residències de gent gran de la capital catalana.
Quant a l’escenari de mobilitzacions, Francesc Queralt ha cridat a participar en la manifestació de dissabte 6 de febrer per defensar la remunicipalització dels serveis públics. “La nostra campanya comença ara i hi ha la voluntat de fer manifestacions pròpies sota el lema ‘Stop Subcontractació'”, ha avançat.
Des dels Riders fins a la SEAT
A la roda de premsa hi han participat els col·lectius de treballadors que donen suport a la campanya. Com a representant de Riders por Derechos, Marc Espinosa Cubeles ha exposat que les empreses de repartiment de menjar que comencen a complir la llei i contracten com a assalariats els riders, també recorren a subcontractacions amb empreses temporals. “És una forma de pauperitzar les formes de treball i dinamitar els drets sindicals dels repartidors”, ha criticat.
Aitzol Ruiz de Azua, de tècnics i tècniques subcontractats de Telefónica Movistar, ha explicat com Telefónica té fins a deu empreses subcontractades que “fan la mateixa activitat i hauríem de tenir les mateixes condicions”. El portaveu ha assegurat que pateixen repressió sindical i ha criticat: “Telefònica va apostar per la destrucció de lloc de treballs per aconseguir més beneficis i en detriment de la salut i el benestar dels treballadors”.
“És inacceptable que l’administració pública entregui diners a voltors que no tenen ni idea dels serveis socials”, ha dit Ana Solà, treballadora del SAD i membre de la Plataforma en defensa dels serveis públics, en referència al servei ofert per l’ajuntament de Barcelona i que està subcontractat a multinacionals de l’àmbit de la construcció.
Un altre aspecte tractat ha estat la gran diferència de drets laborals i salarials entre el personal contractat per l’empresa i el subcontractat. “El salari anual es diferencia de 7.000 euros i amb 100 hores de treball menys”, ha exposat Rosa Valdez, treballadora de la Residència de gent gran Barceloneta.