Tristesa i ràbia a l’ambient i de cop el cel que es torna gris. Comença la concentració davant de CIDAC, l’empresa de Cornellà que fabrica làmines de cautxú, on el 30 d’abril passat va morir Xavi Cayuela, un treballador de 19 anys. Ho va fer atrapat entre dues bobines automàtiques per recollir tela asfàltica d’una màquina que tenia el sistema de seguretat avariat.
La notícia va córrer a través de la denúncia a xarxes socials del seu tiet Paco. Ara, dues setmanes després que el jove morís atrapat, l’empresa no ha fet cap pas ni ha volgut parlar amb la família. De fet, l’únic contacte que hi ha hagut ha estat de l’advocat de l’empresa per dir-li a l’advocat de la família que estaven valorant si pagaven o no l’enterrament. Públicament han justificat la mort d’un “possible error humà”. Tampoc ha fet cap enllaç l’Ajuntament de Cornellà. L’entorn del jove ha denunciat que no hagi fet ni tan sols “un trist tuit”.
La concentració ha aplegat unes 300 persones que després de dues intervencions s’han mogut fins a la plaça de l’ajuntament per exigir justícia. Des de la família no volen indemnitzacions ni cap mena de compensació econòmica. Volen que “els responsables empresarials acabin a la presó per haver comès un assassinat”. Una mort, que treballadors que han passat per les instal·lacions asseguren que estava prevista des de feia temps. Ángel, extreballador de la fàbrica, ha explicat, com ja han fet altres treballadors durant aquests dies que les condicions eren deplorables. De fet, ha assegurat que la fàbrica és la culpable de l’assassinat del Xavi: “ell no ha mort en un accident laboral, a ell l’han assassinat! Tot això ho podrien haver evitat des d’un principi prenent mesures de seguretat. Molts treballadors havien denunciat l’empresa, però no s’havien pres”.
Com deia també Paco al seu fil de twitter, l’empresa no els hi proporcionava material EPI i se l’havien de comprar ells, però és que a més, també els hi feien fer tasques pels quals no estaven qualificats com ara conduir toros sense carnet. A banda, d’uns horaris desproporcionats i un entorn on convivien amb rates. Més enllà d’això, i el que va provocar la mort d’en Xavi, “les màquines tenien els sistemes de seguretat avariats”.
Hola. Mi nombre es Paco. No tengo casi seguidores en las redes sociales y estoy buscando a personas de buen corazón que puedan ayudarnos a mí y mi familia difundiendo la desgracia que acabamos de vivir:
— Pakito (@Pakomarinp) May 5, 2021
Així ho certifiquen des de la CGT. José, secretari general de la CGT al Baix Llobregat explica a aquest Diari que alguns treballadors s’han apropat al sindicat per explicar-ls-hi aquesta situació. De fet, l’empresa ha enviat als seus 10 treballadors una setmana a casa de vacances, deixant de banda, assenyala, que també és il·legal obligar-te a fer els dies de vacances que l’empresa triï. “Els hi diuen que és normal que surtin vapors per tot arreu, que hi hagi escapaments d’aigua per tot arreu, que és normal que la màquina no pari perquè està puentejada, com diem nosaltres… Però això vol dir que el sistema de seguretat no funciona”, explica Jose. A més, apunta que aquestes pràctiques són habituals en empreses que es beneficien de contractes a gent molt jove i amb poca experiència laboral. El treballador que més temps porta a CIDAC compta amb 18 mesos d’antiguitat. “S’aprofiten d’això”, denuncien des de la CGT.
Hoy nos ha visitado un trabajador de la empresa CIDAC. Durante algo más de dos horas nos ha contado la realidad de la fábrica y su testimonio es preocupante, no entendemos como es posible que la Inspecció de Treball permita a día de hoy que esa empresa siga abierta. 👇👇👇👇👇👇
— CGT Baix Llobregat (@CGTBaixLlob) May 12, 2021
I és en aquesta mateixa línia que Ángel ha volgut reivindicar i demanar que els joves surtin al carrer a lluitar pels seus drets. “No només estem aquí per la mort del Xavi. L’any passat van morir 704 persones per accidents laborals. No pot ser que una persona vagi a treballar per mantenir la seva família i un empresari el mati”, ha denunciat. Durant la seva intervenció també ha fet referència a la classe obrera com aquella que ha de recordar al Govern que miri per la ciutadania i empatitzi una mica: “no demanem res, només drets, condicions de treballs que no siguin precàries, un sou digne i un treball en condicions que no posi en perill la nostra vida”.
Durant els parlaments, el tiet d’en Xavi, Paco, ha agraït l’assistència i el suport de tots els col·lectius de la localitat, però també i especialment el del jovent. D’aquest ha dit que ha manifestat molt més respecte, exemple, constància i consciència que tots els dirigents que hi ha en l’actualitat.
La manifestació ha anat des de les portes de l’empresa fins l’Ajuntament. La majoria de càntics han estat de suport a la família, per assenyalar a l’empresa com a assassina i en contra del model de treball actual: “no són empresaris són terroristes” o “morir treballant és assassinat”, són alguns exemples.
Sembla ser, com ha denunciat un portaveu de la família i també dels col·lectius convocants, alguns extreballadors han avisat que estan rebent trucades de l’empresa “amenaçant-los de demandes i denúncies si parlen malament d’ella”. Aquest portaveu ha demanat que si qualsevol es sent amenaçat, que es dirigeixi a algunes de les organitzacions que estem donant suport a aquestes mobilitzacions, que “tindrà tota la defensa del món”. Encara ha afegit que no pot ser que “vagin de llestos i de xulos“.
I és que més enllà de la família, Cornellà i el Baix Llobregat s’han activat ràpidament “contra l’explotació que mata”. La CGT i tot d’organitzacions aplegades dins la Plataforma Baix Llobregat combatiu explicaven en un comunicat que la concentració volia donar a conèixer la precarietat de l’empresa amb una “nul·la gestió en matèries de prevenció de riscos”. Seguien dient que “torns de treball de fins a 14 hores, instal·lacions semiderruïdes, maquinària obsoleta amb els sistemes de seguretat bloquejats o inexistents, rossegadors campant pels vestidors, són algunes de les deficiències”.
A banda, com denunciava la CGT, l’any 2006 els ajuntaments de Cornellà i Sant Joan Despí conjuntament amb els propietaris dels terrenys on es troba l’empresa CIDAC van començar a tramitar davant el Departament de Política Territorial de la Generalitat la requalificació dels terrenys. L’any 2009, la Generalitat resol el pla com favorable. La CGT assenyala que a l’informe s’aprecia com a l’apartat de propietaris surt una empresa anomenada Inmobiliaria CADIC SL amb 7.627 m² dels terrenys a requalificar. En un informe mercantil, s’aprecia que CIDAC i Inmobiliaria CADIC es troben a la mateixa adreça. En el mateix informe, segueix explicant la CGT, es veu aprovada la construcció d’habitatges en els terrenys que ocupa la fàbrica (20% protegida, 10% concertada i un 70% lliure). Amb això la CGT vol dir que “CIDAC des de 2009 o fins i tot abans estava condemnada a l’abandonament. En el moment que la família propietària va donar el pelotazo van deixar d’invertir en seguretat i tecnologia convertint l’empresa en un camp d’extermini d’instal·lacions ruïnoses”. A més, assenyalen que els ajuntaments que van intervenir haurien d’haver vigilat que es mantinguessin les instal·lacions en perfecte estat fins la desaparició definitiva de l’empresa.
Diumenge vinent dia 16 de maig es tornaran a manifestar a Cornellà a les 11 hores fins aconseguir justícia per en Xavi.