L’Ajuntament de Barcelona ha anunciat que abans d’acabar l’actual legislatura haurà posat en marxa la seva moneda pròpia. Ho farà amb decisió però de manera experimental i limitada. Aquest punt formava part del programa amb el qual el grup que lidera Ada Colau va aconseguir el govern. Aquesta setmana en la presentació del pla d’impuls a l’Economia Social i Solidària (ESS) s’ha esmentat el projecte, cosa que ha causa malestar al Banc d’Espanya.
La iniciativa del consistori barceloní no és aïllada, com recorda el comissionat de l’ESS de Barcelona, Jordi Via. Actuacions semblants ja són un fet a Europa en grans consistoris com Bristol (Gran Bretanya) o Toulouse (França). “Sense anar més lluny, aquí a Catalunya hi ha també dos projectes de moneda local en marxa, impulsats per ajuntaments dels quals no se’n parla tant”, explicava Via. Efectivament, Viladecans, al Baix Llobregat, (63.000 habitants) i Santa Coloma de Gramenet al Barcelonès Nord (120.000 habitants) treballen en projectes semblants al barceloní.
A Barcelona la creació de la moneda local està vinculada amb un pla europeu: el programa Urban Innovative Action. La població serà una de les 15 ciutats que rebran fons extraordinaris per a projectes d’innovació social. Afectarà un miler de famílies situades al denominat Eix Besòs. Entre les mesures previstes hi ha la implementació d’una renda mínima d’emergència (RME) i polítiques complementàries (formació, ocupació, habitatge, treball comunitari). Una de les accions que s’afegiran a les habituals és que una part de l’ajut a aquestes mil famílies es farà amb la moneda local, amb la qual es podrà pagar als establiments dels seus barris.
El projecte, que durarà tres anys, té un pressupost de sis milions d’euros, dels quals la UE n’aportarà 4,8. Jordi Via treu ferro a què des del Banc d’Espanya s’hagi exterioritzat malestar davant la nova iniciativa. “És un tipus d’actuació que ja funciona en grans ciutats europees. Té com a objectiu promocionar el comerç i el consum local”, diu . Pel que fa a la forma que prendrà la nova divisa, no hi ha gaires concrecions, només se sap que l’objectiu municipal es que circuli abans d’acabar el mandat municipal, el 2019.
Santa Coloma pagarà les subvencions locals
A Santa Coloma és on el procés per crear la nova moneda està més avançat. Els habitants de la població ja poden participar en una consulta que té com a objectiu trobar un nom a la moneda, segons expliquen fonts municipals. La resta de les característiques del nou mitjà de pagament està més definit. La iniciativa s’emmarca en el pla europeu Digipay4Growth. El seu valor equivaldrà a un euro i la seva operativa es basarà en els mitjans digitals: Internet i els telèfons mòbils. Així, quan un comprador pagui un producte o servei i ho faci amb la targeta de crèdit és com si fes una transferència directa al venedor, expliquen a Santa Coloma.
“L’objectiu és clar: potenciar les compres i vendes al comerç local” comenten les fonts municipals consultades. L’entrada en funcionament de la moneda colomenca serà l’any vinent. De fet, el projecte és que comenci a caminar quan l’ajuntament que presideix Núria Parlon, pagui les subvencions a les entitats locals amb el nou diner. Això suposarà injectar a l’economia local el nou mitjà de pagament que, evidentment serà acceptat pels comerços i entitats de la població, que ja es poden ien una pàgina web.
El consistori ha fet un pas més. Des de fa uns dies dóna formació als treballadors municipals en l’ús de la nova moneda. Fins i tot, en una mesura absolutament voluntària, aquests treballadors podran cobrar fins a un 30% del seu salari, límit fixat per la llei, en la nova divisa.
La moneda de Santa Coloma també ha de permetre donar una imatge moderna i activa de la ciutat i es considera que la seva emissió multiplicarà l’impacte de la despesa pública a la localitat “perquè els diners s’hi queden” afirmen des de l’ajuntament. En aquest sentit no es pot perdre de vista que Santa Coloma té a tocar del seu terme municipal la zona de Montigalà, a Badalona, on hi ha grans superfícies comercials de multinacionals, i també té frontera amb Barcelona, cosa que avui llastra el comerç local.
Viladecans tindrà el Vilawatt
Viladecans també projecta la seva moneda, en aquest cas sí que té nom: el Vilawatt. Igual com a Barcelona, la idea està vinculada a un programa europeu. Es tracta de la convocatòria d’Accions Urbanes Innovadores, al qual s’havien presentat 378 propostes i d’aquestes 113 en l’àmbit de la transició energètica, expliquen al consistori. Al municipi del Baix Llobregat se li ha atorgat un ajut de 4,2 milions equivalents al 80% del projecte. La resta l’ha d’aportar el municipi o altres instàncies locals.
Bàsicament es tracta de posar en marxa a la població d’un sistema que ajudi als ciutadans de dos barris: Eixample i Montserrat, on viuen unes 21.000 persones a realitzar una gestió energètica més eficient. “Aquests barris daten de la dècada dels anys 70 del segle passat i tenen en un 75% una estructura energètica ineficient”, explica, José Luís Atienza, tinent d’alcalde de la localitat.
El pla europeu inclou, doncs, des de la rehabilitació integral d’edificis d’habitatges i municipals fins a crear un operador energètic integral. “Volíem fer visible allò que sembla que no es veu: el malbaratament energètic”, diu Atienza. Per això, el programa preveu crear una empresa comercialitzadora d’energia d’àmbit local. “Serà aquesta societat, que tindrà una estructura cooperativa, la que realitzarà les auditories als habitatges i les propostes de reformes que permetin estalviar energia”, diu Atienza. La nova empresa estarà operativa l’octubre de 2017. A partir d’aquell moment es farà càrrec d’instruir als veïns en la lectura dels seus rebuts d’energia i farà també propostes per millorar l’eficiència que en resulti. Precisament, el pla preveu que els estalvis energètics que s’obtinguin siguin convertits a Vilawatts i que reverteixin també en el comerç local, especialment en els dos barris afectats. “Hem decidit que per fer visible el resultat dels estalvis, els Vilawatts tinguin la forma de bitllet. Ens ajudaran a popularitzar la campanya i també el concepte de rehabilitació energètica. Així els veïns i veïnes veuran els fruits de les tasques realitzades en la millora de les seves llars”, explica el regidor de Viladecans.
El projecte, que va tirar endavant per la seva creativitat, té un altre objectiu: “lluitar contra la pobresa des de l’interior del mateix sistema energètic”, afirmen les fonts municipals consultades. El programa, que va ser comunicat al consistori a mitjan octubre, es posarà en marxa durant el 2017 i tindrà 36 mesos de durada.
L’operador energètic local es tirarà endavant amb la col·laboració de l’Agència d’Ecologia Urbana de Barcelona i l’Institut Català d’Energia, que contribuiran a dissenyar el contracte d’estalvi d’energia sobre el qual pivota tot el programa.