Els miners de la comarca del Bages insten la Generalitat a intervenir per assegurar el futur de l’activitat industrial a Sallent i Súria. La continuïtat està en perill a causa d’una sentència que prohibeix abocar residus de les explotacions a la muntanya del Cogulló a partir de l’1 de juliol. Les obres que la multinacional israeliana ICL es va comprometre a fer, tenen un retard de 20 mesos, segons ha manifestat la direcció. Mentrestant els treballadors temen ser les víctimes de la situació, que no han contribuït a crear.
Una roda de premsa, davant la seu de la Generalitat , ha escenificat el requeriment a actuar que es fa per part dels treballadors. En una taula improvisada s’han assegut dos dirigents sindicals, Rubén Melero, delegat de CGT de Súria i Óscar Salazar, també delegat de la mina de Sallent. Junt amb ells Ermen Gassiot, secretari general de CGT i Anna Gabriel, afiliada al mateix sindicat, veïna de Sallent i diputada de la CUP.
Els sindicalistes temen que la falta d’exigència de la Generalitat a l’empresa faci que, a partir de juliol, la companyia redueixi la producció, cosa que afectaria l’ocupació, segons ha explicat Melero, citant converses informals amb la companyia. En total al grup treballen un miler de persones directament i 4.000 persones en empreses auxiliars.
Per fer un pont entre la situació actual i el moment en què estiguin enllestits els canvis inclosos en el pla Phoenix, els sindicalistes temen mesures com expedients de regulació d’ocupació i mecanismes que empitjorin les condicions laborals i els drets adquirits durant molts anys.
Per evitar aquesta situació des de CGT es reclama que la Generalitat intervingui en el conflicte, en lloc d’estar-hi absent. Concretament es voldria que instés l’empresa a assumir la seva responsabilitat.
Óscar Salazar, un altre sindicalista de CGT ha apuntat que una possibilitat seria mantenir durant un temps els abocaments salins al Cogulló, malgrat que la sentència és taxativa.
Sense respondre directament, Anna Gabriel ha mantingut la tesi segons la qual la pilota és a la taulada de la Generalitat. “Els veïns i veïnes de la zona no s’enfrontaran amb els treballadors en aquest conflicte”, sense definir-se en el punt concret del manteniment dels abocaments. Com a alternativa va reclamar a la Generalitat que no hagués efectuat en el seu moment una de les infraestructures necessàries, com seria una dessaladora.
El secretari general de la CGT, Ermen Gassiot ha manifestat que els treballadors de les mines estan molt nerviosos i no es descarten mobilitzacions abans de juliol. “Aquest és un tema que ens prenem com a propi del sindicat i tindrà repercussió per al conjunt de la classe obrera”, ha dit.
Gassiot ha recriminat el silenci de la comissió interdepartamental de la Generalitat sobre mineria, que durant aquests últims mesos i veient que el projecte d’ICL, batejat com a Phoenix, no avançava, no ha dir res a l’empresa. “No es pot ser equidistant entre els interessos d’un grup d’accionistes i els de la majoria de la població de la zona”, ha dit.
Els comitès demanen moratòria
El projecte Phoenix implica una inversió de 500 milions, dels quals l’empresa assegura haver-ne executat per valor de 390. Suposaria fer una rampa a la mina de Súria a través de la qual s’extraurien els subproductes. A més, es concentraria en aquesta mina la plantilla de Sallent.
D’altra banda els comitès d’empresa de les dues mines, en un comunicat unitari han reclamat oficialment “una moratòria en el temps que ens permeti desenvolupar una transició pacífica i sense cost social ni laboral al centre de Súria”, segons un comunicat de la UGT.
Com a primera mobilització, els comitès han convocat per aquest dissabte, 1 d’abril, una marxa silenciosa que sortirà a les 11 hores de la rotonda del supermercat Esclat de Sallent fins a l’Ajuntament de la localitat, on lliuraran un manifest.