L’edició que fa quatre de Financoop s’ha saldat amb un resultat satisfactori si s’escolten les opinions dels que hi han anat a cercar finançament i les entitats prestatàries. Els compromisos públics vinculats només a la ronda de finançament se situen en 200 milions, però la trobada ha estat aprofitada per moltes entitats de grandàries diferents per fer els primers contactes, cosa que pot fructificar més endavant. Si fa dos anys el total de què es va finançar va superar de poc els cinc milions. En aquesta ocasió la xifra suposa una consolidació de la jornada, segons els organitzadors.
Jaume Aliaga, membre de l’equip de projectes de Som Energia presentava davant una sala amb més de 200 persones i on hi havia els seus possibles finançadors, el primer d’un conjunt de plans que significarà l’enlairament d’aquesta cooperativa energètica. Es tracta de posar dempeus un projecte d’aerogeneradors que aportaran 60 megawats hora any, suficients per abastir 25.000 llars. Aliaga no ha donat gaires detalls més. Ha dit que el nou parc eòlic està ubicat a Catalunya. Que implica una inversió a curt termini de 15 milions d’euros.
El responsable de Som Energia ha posat sobre la taula dos aspectes clau. El primer és que fins ara l’entitat que en poc temps té més de 34.000 socis i més de 50.000 contractes de subministrament d’electricitat, mai havia buscat finançament extern. El segon és que el projecte esmentat forma part d’un conjunt que implicarà una inversió global de 180 milions, que s’aniran finançant de manera progressiva a mitjà termini i que també ha aconseguit el compromís dels finançadors. I és que a Som energia tenen objectiu molt ambiciós: produir directament tota l’energia que consumeixen els seus socis.
El centre educatiu Nou Patufet situat a Gràcia va estar a punt de tancar fa dos anys. Llavors el propietari es jubilava i va anunciar la clausura. Els treballadors es van mobilitzar i capitalitzant els subsidis d’atur van aconseguir 400.000 euros. Dos mesos més tard l’entitat obria com a cooperativa. Ara dos anys després tenen gairebé els mateixos alumnes que hi havia en el moment del gran trauma, explica el portaveu de la cooperativa, Francesc Granada. Ara la cooperativa pretén unir en un sol edifici els tres immobles en què ara realitzen la seva activitat. La xifra que necessitaven era d’1,1 milions que, segons els organitzadors, s’han obtingut.
Per la seva banda, la cooperativa Emelcat d’energia de Barcelona, ha assolit finançament per 490.000 euros per tirar endavant el primer projecte per emmagatzemar energia elèctrica.
També la cooperativa de salut de Barcelona, Cos, ha obtingut un milió per tirar endavant la creació d’un nou centre clínic.
El grup cooperatiu TEC, que s’ha especialitzat en la integració de persones ampliarà les seves instal·lacions amb una nova nau amb un cost de tres milions, que també han obtingut finançament. A més, ha aconseguit fons valorats en 490.000 per altres inversions.
Finalment la cooperativa Sostre Cívic ha aconseguit fons per finançar diversos projectes valorats en conjunt en dos milions, bàsicament es tracta de promocions d’habitatges en cessió d’ús.
Cal dir que a més dels projectes exposats públicament i dels quals es té informació, Financoop ha servit perquè es trobin directament entitats de l’economia social i entitats i institucions financeres. En aquest sentit es considera que s’han realitzat més de 150 encontres cara a cara que, tot i ser el primer contacte poden fructificar aviat.