La Marea Pensionista, en la persona de l’activista Domiciano Sandoval, ha denunciat l’Estat espanyol davant del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH). Ho ha fet amb l’assessorament legal del Col·lectiu Ronda.
La demanda de Sandoval, membre fundador de la Marea Pensionista, invoca la vulneració per part de l’Estat espanyol tant del conveni 102 de l’OIT -signat i ratificat per Espanya- com, de forma més específica, el Conveni Europeu de Drets Humans, el Codi Europeu de Seguretat Social i la Carta Social Europea. En tots els casos, la normativa estableix de forma nítida l’obligació per part dels Estats de preservar el poder adquisitiu dels pensionistes enfront d’increments del cost de la vida, segons s’ha manifestat en la roda de presentació de l’acció judicial a la qual han participat Miguel Arenas i Pau Estévez, de l’equip d’advocats que han preparat la demanda. En l’acció judicial es refereixen també a la Carta Social Europea, en la qual es determina l’exigència als estats membres de la UE de «tendir progressivament a elevar el nivell de protecció de la Seguretat Social».
Els compromisos internacionals assumits per l’Estat espanyol configuren una política que de forma evident resulta plenament incompatible amb la decisió del govern espanyol de desindexar la revaloració anual de les pensions respecte de l’IPC, tal com Espanya va començar a fer a partir de l’any 2012.
Condemnar a la pobresa la població jubilada
Al seu torn, Domiciano Sandoval ha declarat que la política de desvincular les pujades de les pensions de l’increment del cost de la vida, així com altres mesures actualment vigents o en fase d’anàlisi com ara ampliar el nombre d’anys de cotització que serveixen per calcular la futura pensió o l’endarreriment en l’edat d’accés a la jubilació responen a «la voluntat manifesta de reduir al màxim la despesa en aquest concepte, encara que això signifiqui posar en qüestió la viabilitat del mateix sistema i condemnar a la pobresa una part important de la població jubilada».
La declaració de Sandoval l’ha compartit plenament Miguel Arenas, advocat de Col·lectiu Ronda responsable de la demanda davant el Tribunal d’Estrasburg, que ha recordat que «Espanya està obligada a respectar el contingut de la normativa internacional que ha signat i ratificat. Una legislació que, a més a més, i per una qüestió de jerarquia legislativa, se situa per sobre de la mateixa normativa estatal amb l’única excepció de la Constitució. Així doncs, cap llei del govern espanyol pot contradir l’obligació de garantir el poder adquisitiu dels pensionistes i protegir-los de l’increment del cost de la vida. I això, evidentment, és incompatible amb el fet de revalorar les pensions per sota de l’IPC».
El novembre de 2012 va entrar en vigor la llei que permetia que els increments de les pensions fossin inferiors als de l’IPC. De forma controvertida, el decret no només deslligava l’increment de les pensions del cost real de la vida sinó que feia una aplicació retroactiva de la mesura establint per a l’any 2012 que estava a punt de finalitzar un increment de l’1% mentre l’IPC d’aquell any se situava a només unes dècimes del 3%, segons s’ha afirmat.
El 2013, el Govern va actuar de la mateixa forma i va impulsar la Llei 23/13 Reguladora del Factor de Sostenibilitat i de l’Índex dde Revaloració de les Pensions que, definitivament, ha transformat en normativa la desindexació de les pensions en relació amb l’IPC, desactivant l’obligació del sistema públic de pensions de garantir el poder adquisitiu dels més de 9 milions de pensionistes de l’Estat espanyol. A partir de l’entrada en vigor d’aquesta llei, es desactivava l’obligació d’actualitzar les pensions segons l’IPC anual tal com recollia la Llei General de la Seguretat Social. En comptes d’això, l’import de les revaloracions se supeditava a una complexa composició de variables macroeconòmiques sense cap obligació per part del govern de preservar els ingressos dels pensionistes respecte a una eventual pèrdua de poder adquisitiu.
Manifestació a Barcelona el 22
«Els efectes de desvincular la revisió anual de les nostres pensions de l’IPC ja s’ha traduït en un empobriment real dels pensionistes i encara ho farà molt més -explica Domiciano Sandoval- com ho demostra el fet que el govern de Rajoy hagi fet arribar a Brussel·les un Pla Pressupostari per a l’any 2018 on preveu reduir en 1200 milions d’euros la despesa en matèria de pensions durant els pròxims 12 mesos. Això significa més de 200 euros d’estalvi per cada pensionista». En la roda de premsa s’ha esmentat l’estudi de la UGT de Catalunya segons el qual entre els anys 2010 i 2017 els pensionistes han deixat d’ingressar per la no revalorització de les seves pensions una mitjana de 670 euros cada any.
Marea Pensionista i la Coordinadora Estatal per la Defensa del Sistema Públic de Pensions han fet una crida a la mobilització de la població i especialment dels pensionistes aquest dijous 22 de febrer. «Dijous vinent -anuncià Domiciano Sandoval- els pensionistes de tot l’Estat hem de sortir al carrer per exigir un tracte digne i protestar contra una nova i insuficient pujada de les pensions del 0.25%. És el nostre present, però també és el futur dels que encara no s’han jubilat i tenen lògiques raons per pensar que potser mai podran fer-ho». La crida ha obtingut el suport de més de 60 localitats de tot l’Estat que acolliran mobilitzacions en el mateix sentit incloent poblacions com Saragossa, València, Sevilla, Madrid i Barcelona. A la capital de Catalunya, la manifestació serà el dijous 22 a partir de les 10,30h a Plaça Catalunya i, segons Sandoval, es preveu una l’assistència massiva.