Manifestació del tèxtil i la confecció de CCOO per reclamar que les rebaixes d’hivern no siguin rebaixes de drets

La inexistència d'un conveni d'eficàcia general perjudica, segons el sindicat, les categories més feminitzades que no arribarien a cobrar ni 14.000 euros a l'any

Redacció
 
 
 
Els treballadors del tèxtil de CCOO, contra la rebaixa de drets foto: Jordi López CCOO

Els treballadors del tèxtil de CCOO, contra la rebaixa de drets foto: Jordi López CCOO

“La falta d’un conveni estatutari al tèxtil i la confecció perjudica especialment les dones”. Amb aquesta afirmació, el secretari general de la federació d’Indústria de CCOO José Antonio Hernández, explicava la presència d’un nombrós grup d’activistes del sindicat pel Passeig de Gràcia, plaça de Catalunya i el Portal de l’Àngel de Barcelona. Davant d’alguns establiments els manifestants han reclamat que les rebaixes d’hivern no es transformin en rebaixes de drets, “com vol la patronal”.

Els sindicalistes han fet parades davant de grans establiments del tèxtil i la confecció, com Zara, El Corte Inglés, entre altres.

El conflicte al tèxtil a Catalunya afecta 37.000 treballadores i treballadors. El conveni del sector és estatal i en aquest àmbit CCOO assegura representar el 54% dels operaris. El malestar del sindicat s’explica perquè UGT i les principals patronals del sector van firmar un acord d’eficàcia limitada (que afecta només als treballadors que s’hi volen acollir i a les patronals que els han subscrit). Aquest pacte, també conegut com a extraestatutari no garanteix, segons Hernández, uns ingressos equivalents a 14.000 euros a l’any, fixats com a objectiu en els acords estatals entre CCOO, UGT i les patronals CEOE i CEPYME.

Unes 37.000 persones afectades a Catalunya

El fet que no hi hagi un conveni d’eficàcia general, és a dir, que afecti tothom, perjudica especialment algunes de les categories laborals que estan més feminitzades, ja que tenen els salaris més baixos. Per tant, CCOO es mobilitza amb l’exigència que es reobri la mesa de negociació i es normalitzi el conveni.

Elisabet Jiménez, responsable de l’àmbit del tèxtil i la confecció de CCOO, explicava també que com que no s’ha revalidat el conveni i ser a la pràctica substituït pel pacte extraestatutari, els operaris que no s’hi acullin poden quedar, a la pràctica sense conveni, perquè l’anterior, com que no ha estat renovat, decau. Aquesta situació afecta ja els treballadors que no accepten l’únic compromís que ha acceptat la patronal.

La situació actual ja va fer milers de delegades i delegats de CCOO es manifestessin fa uns mesos a Ontinyent just davant del lloc on les entitats empresarials celebraven una jornada commemorativa.

 

 

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*