Un any més, la Diada Nacional, en aquest 11 de Setembre del 2015, s’inscriu en una greu crisi social, democràtica i institucional davant la qual CCOO expressem la ferma voluntat de seguir reivindicant i lluitant per fer avançar els drets nacionals i socials de Catalunya. La pobresa, la precarietat i la desigualtat conformen un trist panorama social on les continuades retallades afebleixen la cohesió social. La qualitat de la democràcia es ressent cada cop més dels continuats atacs legislatius que qüestionen drets i llibertats, i de la sensació que la corrupció i l’opacitat segueixen instal·lades en les pràctiques dels governs. Els atacs a l’autogovern via invasió competencial, el dèficit fiscal i el no-
reconeixement dels drets nacionals i lingüístics del país emmarquen un conflicte polític que només es pot abordar per la via de la negociació i la democràcia.
CCOO de Catalunya afirmem la voluntat d’avançar en la construcció d’una Catalunya social, per la qual cosa és necessari eradicar les polítiques de retallades que durant aquests darrers anys han generat atur, pobresa i un enorme increment de les desigualtats al nostre país, amb un impacte negatiu en la igualtat social, generacional i de gènere. Hi ha més de 700.000 persones a l’atur, la majoria de llarga durada, i una quarta part de la població catalana es troba en risc de pobresa o exclusió social.
CCOO creiem que davant d’aquesta realitat cal situar en el centre del debat les propostes i solucions per recuperar drets i millorar les condicions de vida i treball. Els problemes socials són tan greus, i la necessitat d’abordar-los, tan urgent, que no es poden subordinar a cap altre objectiu.
Hem de construir una societat articulada al voltant del treball digne, amb salaris suficients i llocs de treball estables i amb drets. És necessari un nou model productiu, més eficient i capaç de crear ocupació de qualitat, amb una indústria renovada i orientada cap a la producció de béns de més valor afegit.
Cal defensar allò que és de tots i retornar a la gestió pública serveis que han estat privatitzats o externalitzats. Aquestes privatitzacions han contribuït a l’acumulació de riquesa per part d’una minoria i es troben, sovint, a l’origen de fenòmens de corrupció.
És necessari disposar d’un sector públic potent i eficient que generi ocupació en sectors claus per al futur del país i el benestar de les persones, com l’ensenyament i la salut i els serveis relacionats amb els drets de ciutadania.
Davant l’augment de la població que es troba en risc de pobresa, és urgent l’aprovació d’una renda garantida de ciutadania per a totes les persones sense recursos a fi d’evitar que caiguin en l’exclusió social.
Dret a decidir sobre el marc institucional i el model social
CCOO considerem que davant la crisi democràtica i institucional que estem vivint és necessari reforçar la democràcia. Per això, cal una participació directa de la ciutadania en els temes que l’afecten i que són del seu interès. El dret a decidir és un principi democràtic per defensar i que s’ha de poder exercir de forma àmplia, tant pel que fa al marc institucional com en relació amb el model social.
Catalunya és una nació i té dret a decidir el seu propi futur i la forma de relació que vol tenir amb l’Estat espanyol. I les Comissions Obreres de Catalunya, en el 50è aniversari de la seva fundació, volen reafirmar aquest principi, que està vigent en els seus Estatuts des de la seva constitució. Per CCOO, la defensa dels drets socials i dels drets nacionals és indestriable. El coneixement de la llengua catalana s’ha d’entendre com un dret de ciutadania i se n’ha de promoure l’ús en tots els àmbits. La nova realitat social reforça aquesta necessitat, per la qual cosa cal rebutjar els atacs contra la llengua i el model d’escola catalana, que busquen trencar la convivència.
Convençuts que no pot haver-hi progrés nacional sense progrés social, CCOO de Catalunya, aquest 11 de Setembre, fem una crida als nostres afiliats i afiliades a expressar, en els actes i mobilitzacions, la profunda aspiració de construir un país més just on viure i treballar amb drets i poder-ho decidir amb plena llibertat.