El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, es va reunir amb una cinquantena de representants del sector de l’automoció a Catalunya per presentar de primera mà als protagonistes d’aquest ecosistema la nova Oficina Pública per a la Transformació de les Indústries de la Mobilitat i l’Automoció (OPTIMA).
Acompanyat pel secretari d’Empresa i Competitivitat, Albert Castellanos i Maduell, i per la directora general d’Indústria, Natàlia Mas i Guix; va destacar que “continuarem acompanyant el sector en el seu procés de transformació, tot garantint l’ocupació de qualitat que sempre ha caracteritzat la indústria de la mobilitat i de l’automoció”. Així mateix, Torrent va ressaltar que la posada en marxa de l’Oficina dona compliment a “un dels compromisos immediats que vam assumir al nou Pacte Nacional per la Indústria 2022-2025”. En aquest sentit, va remarcar que des del Govern volen “promoure nous projectes industrials, que els existents puguin adaptar-se a les noves realitats i que el sector de l’automoció recuperi pes en el sistema productiu català”.
Aquesta Oficina Pública per a la Transformació de les Indústries de la Mobilitat i l’Automoció té com a principals objectius l’acompanyament a les empreses en la transformació industrial, la generació de coneixement per mitjà d’estudis i l’anticipació de crisis sectorials. També l’impuls de la col·laboració publicoprivada, posant especial èmfasi a intensificar la participació del sector en les oportunitats que ofereixen els fons europeus destinats a la transformació d’aquesta indústria.
Si fins aquí podria ser una bona idea de cara a treballar el sector, no ho és tant pels sindicats que denuncien que no s’ha tingut en compte als agents socials que estan negociant per tirar endavant la proposta. Així, CCOO i UGT consideren desafortunada la presentació pública que es va fer de l’Oficina Pública per a la Transformació de les Indústries de la Mobilitat i l’Automoció com una mesura del Pacte Nacional per la Indústria (PNI), ja que denuncien que no ha estat acordada pels agents socials que estan negociant. “La mesura com es va presentar a la taula de concertació està mancada de concreció i recursos suficients, i tampoc identifica clarament les accions a desenvolupar”, afegeixen.
Així, entenen que l’acte celebrat pel conseller és “una acció propagandística del Departament d’Empresa i Treball que posa en qüestió la seva seriositat en negociar el PNI i genera desconfiança a les parts”. Per a UGT i CCOO de Catalunya calen, per una banda, mesures específiques de suport a les empreses en transició i, per l’altra, alternatives per a les amenaçades de tancament i per aturar mitjançant projectes de reindustrialització els tancaments que ja s’estan produint. Per això, entenen que “cal condicionar el suport públic al manteniment de l’ocupació en lloc d’obrir nous àmbits per part del Govern, dient a més que formen part d’un espai de negociació quan no s’ha acordat amb els agents socials”. Per últim, afirmen que no es pot trossejar el Pacte Nacional per la Indústria i fer presentacions parcials, perquè d’arribar a un acord, aquest hauria de ser “sobre el conjunt de mesures prioritàries, tractores i d’acompanyament”.