Les previsions que ha fet públiques l’Organisme per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) són molt negatives per a Espanya. L’organització preveu per a l’estat espanyol les pitjors conseqüències en l’àmbit econòmic i laboral, d’entre els països que ha analitzat.
En concret, l’OCDE preveu que la taxa d’atur arribi al 25’5% a l’estat espanyol durant el quart trimestre de l’any. L’organisme espera que la xifra se situï en un 19 i un 22% al segon i tercer, respectivament. Segons els mateixos càlculs, la situació començaria a millorar el 2021, quan, lentament, la taxa aniria baixant fins a situar-se al 20% a finals d’any.
Aquest escenari, que contempla la possibilitat d’un segon brot de la Covid-19 durant la tardor, situaria Espanya com l’economia amb més atur d’entre aquelles per a les quals l’OCDE ha fet previsions. A finals del 2020, quan Espanya tindria una taxa de 25’5% d’atur, la mitjana de la zona euro i de l’OCDE seria del 12’6%, la del Regne Unit d’un 14’8% o la d’Alemanya d’un 5’5%.
En el cas que les mesures sanitàries i socials siguin òptimes i s’aconsegueixi contenir l’expansió del virus, l’organisme econòmic preveu una situació menys crítica. En aquest paradigma, Espanya segueix sent l’estat amb més taxa d’atur prevista, però el pic arribaria al tercer trimestre d’aquest any i seria del 22%. A finals del 2021 la taxa de persones que volen treballar i no ho aconsegueixen seria del 17%, només tres punts percentuals més que la darrera EPA, del primer trimestre del 2020.
Espanya, màxim impacte sobre el PIB en cas de rebrot
Els càlculs de l’Organisme per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic també són negatius per Espanya quant al decreixement del Producte Interior Brut (PIB).
En cas que el temut rebrot tingués lloc, l’espanyola seria l’economia que més es contrauria (-14’4%), per davant de la francesa (14’1%) o la britànica (-14%). La mitjana de la zona euro seria del -11’7% i la mitjana mundial quedaria al -7’7%. Les economies que millor entomarien un segon rebrot serien la xinesa (-3’7%) i la surcoreana (-2’5%).
Si el segon brot no arribés a succeir, i segons les dades de l’OCDE, el Regne Unit serà l’estat que més patirà l’efecte del coronavirus (-11’5%). Amb una dècima menys apareix França i Espanya, en quart lloc darrere d’Itàlia, perdria l’11’1% del producte interior brut.
L’OCDE demana una nova normalitat econòmica
Les recomanacions de l’OCDE cap als executius al capdavant dels estats són la inversió en salut, l’afavoriment de la transició dels sectors més colpejats cap a altres activitats econòmiques afavorint la digitalització i planificar la recuperació, tot mantenint baixos els tipus d’interès i “garantint polítiques de tributació i despesa pública que recolzin l’activitat econòmica” i amb polítiques que “s’enfoquin en l’equitat”.
José Ángel Gurría, president de l’organisme, va assegurar en la presentació de les dades que els governs “han de mitigar les desigualtats que s’han empitjorat durant la crisi. Molta de la gent que ja era vulnerable ha estat la més durament colpejada: el jovent, les dones o els treballadors precaris“.
Gurría va refusar tornar a l’antiga normalitat: “L’objectiu no ha de ser tornar enrere de forma normal. És essencial que els governs fomentin un creixement més flexible, inclusiu i sostenible. La pol·lució mata més de 4 milions de persones l’any arreu del món, a més d’agreujar les conseqüències de la Covid-19”, va dir per posar com a exemple la necessitat d’un creixement que tingui més en compte l’impacte sobre el medi ambient.