Els secretaris generals de CCOO, Javier Pacheco; i de la UGT, Camil Ros, han presentat la convocatòria de vaga que patrocinen els dos sindicats. Han caracteritzat la mobilització com a «històrica» i han reclamat que la llei d’igualtat sigui també d’aplicació a l’interior de les empreses. Els dos sindicats han avançat que més de 500 empreses, entre elles les més grans, i un centenar d’ajuntaments i consells comarcals s’han adherit a la convocatòria de dues hores d’aturada.
Javier Pacheco, líder de CCOO, ha qualificat de simbòlica la vaga. També l’ha titllat de “confluència de lluites” i ha remarcat que els sindicats de classe fan seva, amb la convocatòria de vaga laboral, la “lluita contínua del moviment feminista” i ha considerat que cal transformar la protesta en drets concrets.
Per la seva banda, Camil Ros, de la UGT, ha defensat l’estratègia de fer una aturada de dues hores, que ha considerat «més factible» de ser seguida majoritàriament, que la de 24 hores que han convocat les organitzacions feministes i altres sindicats. Sigui com sigui, ha fet una crida a seguir alguna de les convocatòries. Igualment ha defensat l’acció que es farà en el món de l’ensenyament, la vaga de consum i la de les cures i treballs de la llar.
Els dos dirigents estaven acompanyats en la roda de premsa per les referents en l’àmbit feminista dels seus sindicats: Alba Garcia, de CCOO i Eva Gajardo, de la UGT.
Els dos sindicats majoritaris i també el tercer sindicat, concentraran la protesta en la franja de les 11,30 a les 13.30 en el torn del matí. A la tarda entre les 16 i les 18 hores. I en les dues primeres hores del torn de nit segons ha detallat la secretària d’Igualtat de la UGT, Eva Gajardo.
A la tarda els sindicats amb més representació convoquen a la manifestació unitària que sortirà a les 18,30 hores dels Jardinets de Gràcia.
No obstant això, cada sector ha establert els mecanismes per a fer més efectiva l’aturada. Així, l’horari de la vaga serà diferent: transport de viatgers (de 07.00 h a 09.00 h i de 18.30 h a 20.30 h); el sector sanitari (08.00-10.00), l’àmbit del lleure i sociocultural (12.00-14.00 i 18.00.20.00), escoles bressol municipals (15.00-17.00), ensenyament i universitats (11.30-13.30 i 15.00-17.00), i residències de discapacitats i centres de dia (10.00-12.00). A més, el sector de la neteja aprofitarà per fer la primera jornada de 24 hores de les cinc que ha convocat. Precisament aquest sector, on treballen més de 70.000 persones a Catalunya obrirà la jornada de mobilitzacions amb una manifestació que sortirà a les 11 de plaça de Catalunya. A aquesta acció s’han unit les cinc organitzacions de dones immigrants que lluiten per la ratificació del conveni 189 de l’OIT, que igualaria les condicions laborals de les treballadores de la llar amb les de la resta d’assalariats.
L’ariet per moure la situació
Els sindicats majoritaris consideren estratègic l’embat del 8 de març. Seria com el punt de suport a partir del qual es podria moure la situació a Espanya, que diria Arquimedes. La mobilització prèvia assolida, que ha fet dir a Alba Garcia, que «la vaga l’hem guanyat» pretén, a més de guanyar drets indiscutibles per a les dones, ser un repte al Govern central i la gran patronal. Hi ha molts aspectes de les relacions laborals que estan aturats i que es podrien moure si demà s’atura l’Estat espanyol: una proposta d’increment salarial per al conjunt dels convenis, un canvi en l’actualització de les pensions, entre altres. Com ha dit Garcia, molts joves s’han «adonat que els drets no s’hereten».