La pandèmia de la Covid-19 ha capgirat totes les realitats. Un dels àmbits on l’impacte ha estat més marcat és el laboral. L’Organització Internacional del Treball (OIT) alerta, en aquest sentit, que “els canvis provocats per l’expansió de l’economia digital podrien ajudar les persones amb discapacitat a tenir un accés més igualitari al món del treball” o bé “podrien crear més barreres”.
L’organisme explica la dicotomia pel fet que els avenços en el món laboral provocats per la digitalització, molt reforçats i accelerats pel context pandèmic, creen “oportunitats sense precedents per construir un món del treball més inclusiu” pels més d’un milió de persones amb discapacitat que hi ha al món. Tanmateix, alerten, “les barreres digitals també amenacen d’agreujar les desigualtats i l’exclusió existents”.
El col·lectiu de persones amb discapacitats té una taxa d’ocupació un 25% per sota de la mitjana
‘Una economia digital inclusiva per a persones amb discapacitat‘ és el nom de l’informe publicat per l’OIT en col·laboració amb la Fundació ONCE i en què s’analitza els efectes de digitalització a causa de la pandèmia i s’estudia l’impacte que pot tenir en l’accés al mercat al laboral per a persones que tenen una discapacitat. “La implicació de les persones amb discapacitat en l’àmbit digital s’ha convertit en un aspecte innegociable”, defensen els autors.
Promoure les habilitats digitals és la clau
Per tal que les persones amb discapacitat puguin aprofitar les oportunitats que ofereix la digitalització, l’informe de l’OIT i la Fundació ONCE troba tres punts d’acció: garantir l’accessibilitat del col·lectiu, promoure les seves habilitats digitals i la seva ocupació digital. “Si les eines digitals no són inclusives i accessibles, les persones amb discapacitat trobaran barreres a cada pas del cicle”, recull el text.
La promoció de les habilitats digitals és necessària entre tots els col·lectius, en tant que ja és una peça clau per a moltes ocupacions. Els autors de l’informe recorden, però, que “en general [les persones amb discapacitat] experimenten nivells d’educació i formació més baixos que la resta de la població”. Per això, refermen, “qualificació i l’habilitació de les persones amb discapacitat és, per tant, clau per garantir que puguin accedir a nous llocs de treball digitals”.
L’economia digital podria ajudar les persones amb discapacitat a tenir un accés més igualitari al món del treball
Entre les mesures perquè assoleixin un alt grau de capacitació digital, els autors de l’informe proposen establir requisits d’accessibilitat als proveïdors d’eines digitals, proporcionar formació sobre accessibilitat als desenvolupadors i als proveïdors de serveis, nomenar persones amb discapacitat a equips tecnològics o fomentar la contractació de persones amb discapacitat en l’economia digital.
Trencar amb la bretxa digital entre el col·lectiu perquè tinguin oportunitats laborals digitals és cabdal, donat que tenen vuit punts percentuals més de possibilitats de patir pobresa financera que la població sense discapacitat. Així mateix, l’11% de les persones amb una discapacitat es troba en risc de sofrir privació material enfront del 5,1% de la resta de la població, segons dades de l’ONU. Les dades poden explicar-se perquè el col·lectiu té una taxa d’ocupació un 25% per sota de la mitjana.
“Per no deixar ningú enrere, la revolució tecnològica que estem vivint necessita assegurar un disseny inclusiu”
Manuela Tomeu, directora del Departament de Condicions de Treball i Igualtat de l’OIT, remarca la revolució tecnològica en l’àmbit laboral i insisteix en la importància que la tendència “ajudi a un futur laboral inclusiu en el qual el talent i les habilitats de les persones amb discapacitats puguin contribuir a l’èxit als llocs de treball i a les societats”.
“Per no deixar ningú enrere, la revolució tecnològica que estem vivint necessita assegurar un disseny inclusiu per a les persones amb discapacitat, per evitar que siguin una barrera”, afegeix Fernando Riaño, director de Relacions Institucionals i Responsabilitat Social del Grup Social ONCE.
“Només amb la col·laboració i les aliances entre els grups d’interès rellevants es pot aconseguir un mercat de treball digital inclusiu que no deixi ningú enrere”, conclouen els autors de l’estudi.