L’augment del Salari Mínim Interprofessional (SMI) fins a 900 euros mensuals només ha tingut efectes positius. A Catalunya s’han beneficiat 158.600 persones, el 5,2% dels assalariats. I no només s’han beneficiat les persones treballadores, ho ha fet també el consum i els ingressos fiscals que han augmentat en 521 milions en forma de cotització social complementària. Aquestes dades han estat facilitades per Ricard Bellera, secretari de Treball i Economia de CCOO i Cristina Torre, secretària d’acció sindical de CCOO.
On més s’ha notat l’increment és en el sector dels Serveis i en menys intensitat a Indústria i Construcció.
Bellera ha volgut deixar clar que cap de les previsions catastrofistes fetes per entitats com el Banc d’Espanya l’Associació Independent de Responsabilitat Fiscal (AIREF), ni grups d’opinió patronal en el sentit que apujar el salari mínim perjudicaria l’ocupació, s’han complert, al contrari, tots els efectes coneguts fins ara són favorables als treballadors i treballadores afectats, al consum i també a la recaptació fiscal.
A Catalunya, l’augment de l’SMI ha fet que augmentés en 100.000 treballadors el nombre d’afiliats a la Seguretat Social. El sindicat ha esbrinat a quí beneficia la pujada. El 46% dels que han millorat la seva situació arriba ara als 900 euros mensuals, però l’increment no arriba al 10% del salari, mentre que un de cada quatre afectats ha vist augments superiors al 20%.
En la radiografia dels col·lectius beneficiats, la dona té un paper important. Les dones han vist millorats els seus ingressos un 6,8%, mentre que els homes han incrementat sous un 5% de mitjana.
“S’havia dit que apujar l’SMI afectaria negativament les persones amb menys formació, les migrades i les que tenen contractes a temps parcial i / o temporals, i el que s’ha vist és que aquests col·lectius han estat els més beneficiats” ha dit Bellera.
De l’estudi elaborat per CCOO es desprèn, per exemple, que les persones amb menys d’un any d’antiguitat són les més beneficiades, amb un 10%. Les nascudes a l’estranger amb un 10,6% i les que tenen menys estudis amb un 13%. I les persones que treballen en empreses de menys de 5 operaris també són les que més s’han beneficiat de la pujada.
A la roda de premsa s’ha volgut recordar els paràmetres de l’augment de l’SMI. Això vol dir que la quantia anual hauria de ser de 12.600 euros, 900 al mes en 14 pagues i 1.050 euros en 12 pagues. “Per a les treballadores i els treballadors que tenen contracte per jornada, que són eventuals o temporers, la norma és clara: si el treball no excedeix de 120 dies, haurien de rebre 42,62 euros diaris”, segons Cristina Torre. Amb aquest salari s’inclou la remuneració de diumenges i festius i també la part proporcional de les pagues extraordinàries, però no altres descansos setmanals ni les vacances.
La norma fa un esment específic al salari de les treballadores per hores de les empleades de la llar, que ha de ser d’almenys 7,04 euros. En aquest preu s’inclouen tots els conceptes retributius, des de la prorrata de les pagues extres, els descansos setmanals, diumenges, festius i vacances.
Torre ha explicat que el sindicat ha posat en marxa una campanya informativa perquè els treballadors puguin aclarir els dubtes sobre com i sobre què s’aplica el Salari Mínim, amb aspectes sobre quin és el temps de treball, els complements que cal sumar a l’SMI i també els complements que s’absorbeixen amb la pujada.
Els CET i el sector agrari, amb problemes
En relació amb els sectors on s’han donat problemes d’interpretació a Catalunya, la responsable d’acció sindical de CCOO s’ha esmentat dos. Un serien els Centres Especials de Treball (CET), on es donen característiques específiques, com la dependència de les subvencions públiques i on s’ha registrat intents per part de les patronals de compensar la pujada amb un augment del temps de treball, una cosa criticable, segons Torre, perquè afecta persones amb discapacitat i no està contemplada a la norma.
El segon sector on s’havia notat discrepància era el del camp a Catalunya, on després de la intervenció sindical i també d’Inspecció de Treball, s’ha arribat a un acord.
El sindicat manté com a objectiu de la negociació col·lectiva que cap conveni se situï a Catalunya per sota dels 14.000 euros. Això no s’ha aconseguit, encara hi ha 269.000 assalariats, que no arriben a l’esmentada xifra, dels quals 174.000 són dones.
1 comentari
Ahora debéis poneros las pilas para evitar las horas extra no remuneradas, algunos trabajadores cobran menos del SMI en proporción.