L’augment de les pensions es farà segons l’IPC real segons l’acord del ‘Pacte de Toledo’

El pacte suposa un gir copernicà respecte de les pujades de pensions del 0,25%‌ que va aplicar el govern del PP‌ sense consultar el l’organisme de consens sobre la previsió social

Redacció
 
 
 
Cartell d'un manifestant en la marxa per les pensions foto: Tomeu Ferrer

Cartell d’un manifestant en la marxa per les pensions foto: Tomeu Ferrer

Les pujades de les pensions es faran a partir de l’índex de Preus al Consum (IPC) real, tal com figura a la redacció de l’acord al si del ‘Pacte de Toledo’.

“La revaloració anual de les pensions segons l’IPC real es presenta com el mecanisme que ha de servir per conservar el poder adquisitiu de les pensions”, diu el document consensuat per PP, PSOE, Units Podem, Ciutadans, PDeCAT, PNB i Compromís i que haurà de ser aprovat un cop es voti la revisió de les recomanacions que negocia la comissió. ERC no ha firmat mentre analitza alguns aspectes del document.

Cal dir que Així mateix, el text estableix que “la revalorització ha de ser diferenciada de qualsevol altra acció de millora encaminada no a conservar, sinó –quan ho permeti la situació econòmica i amb l’oportuna cobertura legal–, a augmentar aquest poder adquisitiu”.

Aquestes millores per sobre de l’IPC serien sufragades “amb càrrec a altres recursos financers, amb ple respecte als diferents models de finançament existents a l’Estat”, ja que el Pacte de Toledo estableix que la Seguretat Social únicament cobreixi la revaloració per mantenir el poder adquisitiu.

La comissió també crítica a l’actual sistema de revalorització –si bé es troba anul·lat per a aquest any i el següent després de l’acord de pressupostos de PP i PNB–, ja que estableix que “el vigent Índex de Revaloració de les Pensions ( IRP) no gaudeix del suficient consens polític i social”.

Aquest índex, aprovat el 2013 pel Govern de Mariano Rajoy, va ser el que va fer que s’apliquessin increments del 0,25% , cosa que va treure al carrer a milers de pensionistes en l’últim any. En aquest sentit la mesura adoptada pel PP no va comptar amb el Pacte de Toledo, per la qual cosa en la seva revisió de la recomanació la comissió ha inclòs un paràgraf dedicat al paper que haurà de jugar la mateixa comissió quan el Govern central interpreti les recomanacions.

Si l’IRP ha estat esmenat per la comissió del ‘Pacte de Toledo’, resta per debatre encara sobre el factor de sostenibilitat, una complexa fórmula que lligava el càlcul de la pensió a l’esperança de vida i que segons organitzacions de jubilats i també sindicals suposava a mitjà termini una forta retallada de les pensions.

La decisió de la comissió del ‘Pacte de Toledo’ es produeix un dia abans de la celebració, el 28 de setembre del Dia de la Gent Gran, en el qual organitzacions de pensionistes havien convocat manifestacions a diversos punts de l’Estat Espanyol.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*